Списък с храните, от които дебелеем най-много – зърнени закуски, кетчуп, кисело мляко

Filed under: Здраве |

100 г захарни дражета съдържат около 470 калории

beautiful brunette woman eating chocolate cake

Мнозина от нас са изпадали в абсурдната ситуация да се чувстват непрекъснато гладни, а същевременно да трупат излишни килограми. Причината за това е, че в забързаното ежедневие хората просто не обръщат внимание какво похапват и това крие редица рискове. Всъщност излишните килограми се трупат неусетно не толкова заради някакви огромни количества храна, които поемаме, колкото заради излишната захар и скритите калории. Ето и кратък списък с храните, от които дебелеем неусетно:

Зърнени закуски (корнфлейкс)

Истината е, че няма да отслабнете, ако закусване със зърнени закуски, защото стандартната порция от приблизително половин чаша съдържа цели 37 г захар, което е повече от позволената доза захар за целия ден.

Шоколадови десерти, сладки

Да, те ще заситят глада ви бързо и лесно, но само след час ще сте гладни отново. Да не говорим за калориите под формата на чисти въглехидрати, които веднага ще се залепят на най-проблемните зони.

Кисело мляко, десерти с извара

Следващия път, когато посегнете да си свалите плодово кисело мляко от щанда, проверете какво е съдържанието му на захар, изписано е на опаковката. Да се обзаложим ли, че ще се шокирате?

Газирани напитки

Газираните напитки трябва да бъдат напълно изключени от дневното ви меню. Може да ви се струва, че те са идеалното разхлаждащо средство в жегата, но една опаковка от 330 мл съдържа приблизително 7-8 ч.л. захар.

Течен шоколад

Течният шоколад представлява смес от захар, палмово масло, орехи, какао, сухо мляко, лецитин, ванилия и суха млечна суроватка. Т.е. освен вреден той е и суперкалоричен, защото 70 процента от съдържанието му всъщност са мазнини. Две ч.л. шоколад съдържат 200 ккал и цели 21 г захар.

Захарни дражета и бонбони

Тези сладки изкушения са разположени непосредствено да касите и мнозина от нас допускат грешката да хвърлят пликче-две от тях в кошницата в последния момент. Следващия път, когато посегнете към тях, си спомнете, че 100 г захарни дражета съдържат около 470 калории.

Инстантно кафе със захар

Стандартната опаковка инстантно кафе с добавена захар е с тегло около 20 г, от които 10 г са чиста захар. Една чаша такова кафе ще натовари метаболизма ни с допълнителни 70 ккал. Към списъка с храните, от които дебелеем неусетно, може да се прибавят още кетчупът, който има високо съдържание на захар, както и соковете в кутия. Няма да пропуснем да добавим и енергийните напитки, които освен калорични могат да доведат до повишаване на кръвното и др. здравословни проблеми.

 

Spread the love