Вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер и кметът Камбитов огледаха санирани сгради в Благоевград, банкерът остана възхитен

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

В първата обновена сграда в жк „Ален мак” живеят над 100 души, чиито апартаменти са санирани напълно безплатно

200-08-01-photo_verybig_1492659

Вицепрезидентът на Световната банка за развитие Сирил Мюлер вчера се срещна с кмета на Благоевград Атанас Камбитов. По време на официалната си визита в града заедно с градоначалника Камбитов Сирил Мюлер направи оглед на първия саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. „Ние в Световната банка сме си поставили една цел, която наричаме споделено благосъстояние. Това означава, че хората ще живеят по-добре и че това благосъстояние ще бъде за всички и програми като тази помагат за постигането на тази цел“, заяви банкерът, впечатлен от резултата. Първият саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради – блок 36 в жк „Ален мак“, стана емблема на програмата. Освен изолация на фасадата изцяло е подменена дограмата на апартаментите, обновени са и общите части на сградата. Строително-монтажните работи обхванаха и 3-те входа на блок 36. В обновената сграда живеят над 100 души, чиито апартаменти са санирани напълно безплатно. За неговото официално откриване, което се състоя на 23 август, в Благоевград пристигнаха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и народният представител Даниела Савеклиева. Заедно с Атанас Камбитов Сирил Мюлер посети и следващите блокове, включени в програмата за саниране – бл. 55 в жк „Запад“ и блок „Лира“, намиращ се на ул. „Братя Миладинови“.

1,1 млрд. лева са осигурени за санирането на панелни блокове, включени в националната програма за тази година. Финансирането се осъществява с ресурс от финансови институции, сред които е и Световната банка и ЕИБ.

Снимката: Кметът Ат. Камбитов и Сирил Мюлер (с розовата риза) по време на огледа на първия саниран блок в Благоевград

 

Spread the love