Община Дупница спечели в Кюстендилския окръжен съд делото, заведено от „Райс-97“ за 49 198 лв. за договор от времето на Дангов

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Продължава следствието срещу пернишкия нотариус К.К., когото кметът Чимев хвърли на прокуратурата, заверил съмнителни документи на фирмата за ремонт на пътища в Дупница

197-08-02 mchimev

Община Дупница спечели пред Кюстендилския окръжен съд делото, заведено от фирма „Райс-97“ за изплащане на 49 198 лева, съобщиха от общината. Сумата е за лихви от 2009 година насам по договор за други 89 755,20 лева, които пернишката фирма прибра миналата година, след като запорира сметките на общината. Договорът е още от времето на Първан Дангов през 2006 година. Съдия Милена Богданова уважи иска на юристите на общината, а именно – да отхвърли претенциите на „Райс-97“ поради изтеклата 3-годишна давност.

159-10-01-Dangov-01

От общинската управа припомниха, че преди няколко месеца кметът Методи Чимев изпрати сигнал до Районна прокуратура-Перник да бъде установено дали е оригинална, или е фалшифицирана заверката на договора от нотариус К. К., сключен на 11.06.2006 година. Следствените действия продължават. Дупнишките управници настояват да бъде установено дали е оригинална, или фалшифицирана заверката на договора, извършена от нотариус с инициали К. К., сключен на 11.06.2006 година. Договорът е за рехабилитация на общински пътища. Документът бе използван от фирмата за издаване на изпълнителен лист, въз основа на който през миналата година сметките на община Дупница бяха запорирани за сумата от 89 755,20 лв. и отделно бяха взети още 15 538 лв. за съдебни разходи, припомниха от кметството. Запорът бе направен, след като община Дупница загуби дело, заведено от пернишката фирма. „От „Райс-97” в момента има заведено ново дело, с което претендират за още 49 198 лева като обезщетение. Нека бъде направена проверката от прокуратурата и ако има фалшифициране на документи, ще предприемем незабавно мерки“, обясни в началото на март юристът Иван Бучов.

Община Дупница и въпросната фирма се съдят за сумата от 89 755,20 лева повече от 5 години. На 12 март миналата година Софийският апелативен съд излезе с решение, че общината не трябва да плаща тези пари. През 2006 година тогавашният кмет на община Дупница Първан Дангов сключва договор с фирмата за строително-монтажни работи, свързани с рехабилитация на улици в Дупница, а през 2009 година общината в лицето на кмета Атанас Янев завежда дело в Пернишкия окръжен съд, с което оспорва плащането на остатъчната въпросна сума и печели делото. След обжалване пред Софийския апелативен съд пернишката фирма печели делото, но следва ново обжалване от страна на общината пред ВКС, което от своя страна връща делото в САС. Впоследствие САС потвърди решението на пернишкия съд, след като уважи мотивите на община Дупница. Решението обаче не е окончателно и “Райс-97” са имали възможност да обжалват отново пред ВКС.

 

Снимките

1 Методи Чимев

2 Първан Дангов

Spread the love