Жената на Бареков – Мария Календерска от Благоевград: Софиянци ще пият вода, пропита със соковете на сметището на Самоков, строи го най-богатият българин Цоло Вутов

Filed under: Актуално от днес,Благоевград,Самоков |

202-08-01

Проблемът с планираното сметище край Самоков ще засегне пряко софиянци, защото ще замърси водите на яз. „Искър”, който е водохранилището на София. За това алармира във фейсбук страницата си жената на Николай Бареков – Мария Календерска от Благоевград. „Срещу фалшив ОВОС, издаден в полза на „Геотехмин“ – фирмата на Цоло Вутов, един от застроителите на Иракли и признат за най-богат българин, се е обявил и инициативен комитет от граждани на Самоков, които се опитват да получат справедливо решение на съда. Иницииран е и референдум в града.

202-08-01 Първа копка на депото в Самоков

Засега няма никаква подкрепа от институциите, а Апелативният съд е отхвърлил жалбата им, въпреки че признава опасността от замърсяване на питейната вода в столицата”, заяви Календерска. Ето какво написа Календерска още в профила си: „Да запазим водата на София от боклуците на Самоков! Ще пием вода, пропита със соковете на сметището на Самоков. Строи го най-богатият българин Цоло Вутов чрез „Геотехмин“. Направили са фалшива оценка на околната среда, като са пропуснали „най-дългата“ българска река.
Признава го дори Апелативна прокуратура. Село Драгушиново е върху подпочвените води на р. Искър. А река Искър е на по-малко от километър. Тя захранва язовир „Искър”. Това е водата на София.

Снимките

1 Мария Календерска

2 Първа копка на депото в Самоков

 

Spread the love