ОДБ, БСП и ЛИДЕР в единен фронт блокираха проект за 2 млн. евро, кметът на Бистрица Васил Бански: Засрамете се, за селата се отвори малка вратичка да получим средства, а вие я затворихте

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Матей Попниколов: Левите сили начело с ОДБ не искат да се прави нищо в Дупница преди изборите

204-06-01  P1350603 copy

Общинските съветници в Дупница отложиха за следващото си заседание решението за включване на партньори към Местната инициативна група (МИГ) „Разметаница” на община Бобов дол, към която се присъедини община Дупница с цел кандидатстване за финансиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

204-06-01  P1350605 copy

Докладната записка на кмета Методи Чимев, касаеща партньорството, провокира дебати и въпроси, на които отговори Красимир Георгиев. Зам.-кметът представляваше градоначалника Методи Чимев, който отсъстваше.

204-06-01  P1350609 copy

Георгиев обясни, че след взетото на предишната сесия решение Дупница да влезе в съществуващата МИГ „Разметаница” общината има шанса да кандидатства по тази програма, но е необходимо допълнително решение за включването на конкретни партньори – физически лица, структури и неправителствени организации. Това са СНЦ „Местната инициативна група –МИГ- „Разметаница”, община Дупница, читалищата в селата Джерман, Бистрица и Крайници, ЕТ „Тинка Велинова-Офелия” – с. Крайници и бистришките фирми „Братя Спасови- Спас” ЕООД и „Каимски” ЕООД – с. Бистрица. Защо предлагате точно тези партньори? На какъв принцип са избрани?

204-06-01  P1350612 copy

Какво точно ще правят те?, питаха съветници от опозицията. От общинската управа обясниха, че от бобовдолската МИГ са поискали партньорство с община Дупница, след като за 7 г. съществуване не успели да реализират нито един проект. Зам.-кметът Георгиев посочи също, че предстоят обществени обсъждания, на които ще се коментира стратегията за развитие на населените места в групата. Подчертано бе още, че в МИГ ще могат да се включват и други желаещи. Съветниците попитаха още кой ще бъде органът, който ще реши кой ще кандидатства по програмата, кой от проектите е най-добър, защото разбрали, че ще решават хората, които включваме сега в групата, и че става въпрос за голяма сума. Тези хора ще разпределят средствата. Стана ясно, че по конкретната мярка на програмата може да се кандидатства за средства в размер до 2 млн. евро. Опозиционерите заявиха още, че от общинската управа не са разгласили достатъчно за учредяването на групата, за да може да се включат и други. Направили сме всичко възможно информацията да стигне до всички. Имаше съобщение в един от регионалните вестници, по кабелната телевизия, кметовете на селата също обявиха, от общината по списък звъняхме на земеделските производители. Има достатъчно гаранции, че ще бъде създадена една работеща структура. В групата са хора с висок морал и не би трябвало да имаме съмнения в коректността, обясни Красимир Георгиев. При последвалия вот докладната записка бе отхвърлена с 12 гласа „за”, 6 „против” и 5 „въздържал се”. Така представителите на БСП, част от ЛИДЕР и ОДБ в единен фронт отхвърлиха докладната. Това разгневи кмета на с. Бистрица Васил Бански. Той посочи, че не всички са имали желание да се включат в групата, даде пример с колегата си в Яхиново, който присъствал на срещата с общинската управа във връзка с инициативата, без по-късно да направи нещо по въпроса, и напусна залата. Засрамете се, за селата се отвори една малка вратичка да получат средства по европейските програми, но вие я затворихте. Утре общинските съветници в Бобов дол ще вземат решение, а ние ще си смучем пръстите, упрекна съветниците Бански. Матей Попниколов пък обясни отрицателния си вот с думите, че опозицията предизборно не иска да се прави нищо в общината.

Другата спорна докладна вчера бе за разпределението на печалбата на ГУМ за 2013 и 2014 година, която е в общ размер на 134 683, 18 лв. Отново след доста дебати средствата останаха неразпределени. Препъникамъкът бе дивидентът за общината от 120 хил. лв. Видяхте едно печелившо дружество и сега извивате ръцете, хвърли обвинение към управляващите Владимир Владимиров от ЛИДЕР. Докладната записка вчера бе обсъждана за втори път, след като е върната за преразглеждане от кмета Чимев. Мотивът е, че взетото на 17 юли решение е незаконосъобразно и нецелесъобразно, тъй като управителката на магазина Миглена Вельова не е съгласувала с кмета Методи Чимев разходите за подмяна на асансьора и обособяване на помещение в подземието на търговския обект.

С друго решение общинските съветници дадоха картбланш за създаване на социално предприятие за осигуряване на заетост на хора от социалните жилища, построени в района на бившите казарми в града. В бъдещото предприятие ще бъдат назначени 20 души. Това ще са хора, участвали в мерки за насърчаване на заетостта и обучение за квалификация и преквалификация по проекта. Тъй като договорът по проекта изтича в края на 2015 година, след 1 януари на работа ще останат част от наетите или при възможност всички 20 назначени, обясни зам.-кметът Красимир Георгиев. Наетите ще работят по поддръжката на общите помещения и зелените площи не само на въпросните жилища, но и на други общински жилища, давани под наем. Възнагражденията на наетите лица ще се осигуряват от наемите, които ще се плащат за жилищата. Общинското предприятие ще има от директор, който ще бъде назначен от кмета на общината.

Да се увеличи числеността на персонала в обществената трапезария в старата поликлиника на ул. „Солун“ 4, в която работят 3-ма помощник-готвачи, реши още местният парламент вчера. Увеличението на щатовете се налага, тъй като общината реализира проект, по който осигурява топъл обяд на 80 души, а досега са се хранели 20 човека. От 1 октомври ще бъдат назначени готвач и директор, с договори за срок от 4 години и 3 месеца.

На сесията бе одобрено разкриването на нова автобусна линия от жп гарата до жк „Чавдар войвода” и обратно и бе решено линията Дупница – Самораново да се удължи с още една спирка, която ще се намира до магазина на „Наркооп” на изхода на селото. Приети бяха и предложения за продажба на имоти в Крайни дол, Яхиново и Крайници.

Снимките:

1 Красимир Георгиев, Силвия Овчарченска и Станислав Павлов

2 Васил Бански

3 Владимир Владимиров (правият)

4 Миглена Вельова

 

Spread the love