Румен Петков: Проблемът в Гърмен не е политически, а социален

Filed under: България |

Не може полицията да е виновна за всичко, хората с пагон работят в мизерни условия, твърди ексвътрешният министър

204-13-01-20150908.rxnlmleuna

Не е политическа провокация, а социален проблем, заради който започнаха сблъсъците в Гърмен. Ние изчакваме да се случи прецедент, за да се случат определени мерки. Когато се предприемат мерки, въпросът се решава, това обясни Румен Петков.

„Ние много ясно заявихме, че се тръгва от обратната страна при съдебната реформа. Държахме да има анализи – къде са проблемите, какви ресурси трябва, за да се решат тези проблеми, за да е ясно, че имаме политическата воля за съдебна реформа. Ние внесохме Закон за съдебната власт. Направихме дебат пред очите на публиката. Съдебната реформа не се решава с този тип промени в Конституцията, които се предлагат. Ние подготвихме писмо вчера, с което призоваваме за широк дебат”, каза още той.
Петков обясни, че ние чакаме да се случи прецедент, за да вземем някакви мерки и добави, че за съжаление от този прецедент се опитваме да направим регулация. „Ние регулации имаме, просто тя не се реализира от институциите. Това е въпрос на общините”, обясни Румен Петков.
По отношение на клипа, в който се показва упражнено полицейско насилие върху задържан, той коментира: „Аз съм противник на стремежа ни за всичко да е виновна полицията или Министерството на вътрешните работи. Според мен министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов по най-бързия начин да приключат проверката и да кажат на обществото реално за какво става въпрос”.
По думите му трябва да е ясно, че хората с пагон са задължени преди всичко пред закона и пред хората от обществото. „Както е ясно, че хората с пагон са задължени пред обществото, трябва да е ясно, че държавата е длъжна да обезпечи нормална работа на хората с пагон, а в последните години като че ли те работят в мизерни условия”, добави още Румен Петков.

Spread the love