Багери сринаха до основи склад на „Зърнени храни” в центъра на Петрич, шефът на кооперацията Томаия Коемджиева: Сградата е наша, кой ще ни обезщети и кой се облагодетелства

Filed under: Петрич |

Вардева-и-Томаия-Коевджиева.-copy

Багер срина до основи складова база на бившето „Зърнени храни”-Благоевград в центъра на Петрич и предизвика гнева на стотици петричани. Акцията се ръководи от общината, полицията и работници на частна фирма.

„Сградата е наша, на ОТК-Петрич, а земята е на общината,  но ние, ръководството на кооперацията, в момента изпитваме трудности с наличните документи, с които да покажем нашата собственост, защото всички жители на  Петрич знаят,  че през 2010 г. някои господа умишлено помогнаха на един „парашутист” с група хора да владеят незаконно кооперацията  ни за срок от 6 месеца и да унищожат част от документите”,  заяви Томаия Коемджиева, председателка на ОТК-Петрич, и добави: „Със серия машинации бе издаден втори нотариален акт на Никола Унгузов, бивш председател, който се опита да приватизира кооперация с терен 15 декара. Той сключи договор за наем с Илиян Куков, а на закрито съдебно заседание РС –Петрич му издаде настанителна заповед, с която той нае частен съдебен изпълнител и бе осъществено незаконното настаняване на този в кооперацията в присъствието на 30 полицаи. Това става на 13 април 2010 година под ръководството на  зам.-шефа на РУ- Петрич  Д. Учителски, уточни още Коемджиева.

Ето и официалната декларация на ръководството и членовете на кооперацията:

„С Решение №90/16.05.1988 г. на Изпълкома на Общински народен съвет е прието кооперативният пазар да  се обособи  като средище за реализация на продукцията от държавните и коооперативни организации, помощни и лични стопанства.

С изнесенета информация пред Изпълкома на ОбНС от управителя на кооперативния пазар през 1988 г. за състоянието, проблемите и перспективите на кооперативния пазар се казва, че на територията на пазара са построени тенекеджийски и хладилни цехове и други помещения, с което пазарната площ чувствително е намалена и затова се предлага тези обекти да бъдат изнесени по кварталите на града за удобство на гражданите. И поради тази причина сградата за тенекеджийски услуги, собственост на ОТПК ”Петрич”, гр. Петрич, е премахната от улица „Тома Митов” на пазара и е преместена в складовата база на „Зърнени храни” – град Петрич. Всички гражадани от по-възрастното население на град Петрич и общината знаят местонахождението на тенекеджийския цех на тези две места, защото там се поръчваха и изработваха: улуци, водосточни тръби, кюнци, печки за твърдо гориво, кофи за въглища, лейки и много други тенекеджийски изделия, необходими за бита на  населението.

Image_1774703_407

Ето в момента какво се случва. Без да е изяснен документът за собственост, без да е връчена заповед на ръководството на кооперацията, багерите тръгват да събарят сградата на „Зърнени храни”.

12016644_1818658085027341_540287850_n 11992461_1818658061694010_700632222_n 12007269_1818657965027353_2099157860_nКооперацията има наемател за тенекеджийски услуги. Имаме и самостоятелна партида към ЧЕЗ „Електрозахранване”  с трифазен и двуфазен ток и повече от 20 години си плащаме редовно ежемесечно изразходваната електрическа енергия.

Вярно е, че през последната година и половината в сградата на бившето „Зърнени храни” някой умишлено или не предизвика пожар и част от покривната конструкция изгоря и тази част от цялата сграда, която претърпя пожара, стана необитаема.

Ние, ръководството на кооперацията, в момента изпитваме трудности с наличните документи, с които да покажем нашата собственост, защото всички вие – гражданството на град Петрич, знаете, че през 2010 г. някои господа умишлено помогнаха на един „парашутист” с група хора да владеят незаконно кооперацията ни  за срок от 6 месеца и да унищожат част от документите.

И така без  ръководството на ОТПК „ПЕТРИЧ” да бъде уведомено, без наемателят да е изнесъл материали и машини, без ЧЕЗ „Електроразпределение” да е изключил захранването, без сигнално-охранителна система да изключи охраната, започва събарянето на цялата сграда „Зърнени храни”.

В момента се продължава да се разрушава сградата и да се извозват отпадъци, но там има неизключен двуфазен и трифазен ток и същият  е опасен за хората, които са там на обекта.

Като гражданин на гр. Петрич и като ръководител на ОТПК ”Петрич” питам: Защо кооперацията ни е отстранена от обекта ни еднолично, кой ще ни обезщети за нанесените щети и кой ще се облагодетелства от цялата тази работа? Защо се бърза толкова много? В чий интерес е тази сграда да се събори? Какво ще се случи с този терен след разрушаване на сградата и какво ще се строи там? Земята безспорно е собственост на общината, но част от сградата се стопанисва от нас повече от 25 години и само на това основание ние сме собственици на сградата по закон.

Да не подчертавам отново, че с Решение №90/16.05.1988 г. на Изпълкома на Общински народен съвет – гр.Петрич тя ни е дадена в замяна на взетата ни сграда на улица „Тома Митов” в района на кооперативния пазар.”

Снимка: Томаия Коемджиева

Spread the love