Борисов: В Европа само Берн има по-добър завод за боклук от София

Filed under: България |

България е сред първенците по усвояване на европари, ще закрием наказателната процедура срещу страната ни, която се влачи от години, заяви Кристалина Георгиева

208-12-01-Zavod-bokluk

Заводът за битови отпадъци в село Яна заработи, а вчера се състоя официалната церемония по откриването му.

„Видно е всичко. С министър Москов след 2 месеца ще дойдем да видим дали отново тук ще е така чисто. Това е много важно за здравето на хората. Заварих преди няколко години затвореното депо в Суходол и балиращи машини. Видях много общински съветници – БСП, ДПС, ГЕРБ, СДС. На днешния ден искам да сме по-отговорни и да не допускаме чрез политиката и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание здравето на хората, финансите на цял град“, заяви Борисов. По думите му, заводът е 100% общински, на софиянци.

Заводът се състои от пет цеха, в които се извършват различни дейности за извличането на суровините от отпадъка. Ще се добиват преработващи се материали: найлон, хартия, пластмаса, стъкло, метал, алуминий. От остатъчния продукт ще се произвежда гориво, което ще се използва за енергия, например в „Топлофикация-София“. От продажбата на рециклираните суровини Столична община разчита и на приходи от новия завод.

Стойността на проекта е 345 997 368,34 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 291 537 381,06 лева. Проектът е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и съфинансиране от българска страна чрез ОП „Околна среда“.

Инвестицията е огромна, но 84 процента от нея е безвъзмездно финансиране и това позволи да се направят разходите така, че да не се налага пускането на завода да повлияе на такса смет, каза Фандъкова. Тя допълни, че се работи за това следващата голяма инвестиция в столичното парно, с която да се намали нуждата от газ с над 10 на сто, също да се финансира от оперативната програма за околна среда.

Премиерът благодари на бившия министър-председател Сергей Станишев за маковете, които му е оставил.

Напролет цялото поле ще е с макове, зарече се премиерът на откриването на завода. „Това ни амбицира да направим най-добрия завод на Балканите, а мисля, че в Европа само Берн има по-добър“, каза Борисов.

България постигна рекордно ниво на усвояване на евросредства – на 8-мо място сме. Това каза заместник-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева по време на официалното откриване на завода за механично-биологично третиране в село Яна. „Приятно ми е да съм тук от името на Жан-Клод Юнкер, той много искаше да присъства. Той щеше да каже: „Браво, Бойко, браво, г-жо Фандъкова, браво, България“. През последната година България постигна рекордно ниво на усвояване, най-високото, откакто сме в ЕС“, заяви Георгиева. Тя посочи, че страната ни за тази една година е в първата десетка по усвояване. „На осмо място сме, г-н министър-председател. Днес ще отрежем лентата на този завод, ще закрием наказателната процедура срещу страната ни, която се влачеше толкова много години. Този проект е един от най-големите, които финансираме в България“, допълни Георгиева.

Тя уточни, че третият етап на проекта ще бъде за 270 млн. лева. „Ще можем да използваме боклука, за да топлим нашите семейства на по-ниска цена. По този проект мъжката работа я свършиха жени”, пошегува се тя.

 

Снимка:

На официалната церемония присъстваха еврокомисарят Кристалина Георгиева, премиерът Бойко Борисов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, Петър Москов и др. министри.

Spread the love