Кой лъже!? Кметът Иван Иванов: Глобих строителя на площада в Перник „Галчев инженеринг” със 136 000 лв. за неспазени срокове, с него се работи трудно, да си оправи недоделките, всеки ден съм броил колко плочки слагат и колко работници има на обекта

Filed under: Благоевград,Перник |

Бизнесменът Николай Галчев: Нямам нищо общо с реконструкцията на пернишкия площад

213-01-10 Иванов ремонт площад

Откриването на обновен и модернизиран площад в Перник се превърна в сапунен сериал за перничани. Един от дадените поредни крайни срокове за приключване на строително-монтажните работи бе за началото на новата учебна година. Прерязването на лентата бе обявено офицално от кмета Иван Иванов за 19 октомври – празника на града. Площадът в Перник се обновява по програмата „Зелена и достъпна градска среда“. Стойността на проекта е 5 млн. лв. На обекта се работи вече над 1 година и дейностите около ремонта бяха ръзтърсени от доста трусове. „Вяра” проследи сагата с пернишкия площад.

213-01-10 GALCHEV

КМЕТЪТ ИВАНОВ: НА „ГАЛЧЕВ ИНЖЕНЕРИНГ” СА ЗАДЪРЖАНИ 127 000 ЛВ. ЗА НЕКАЧЕСТВЕНО ИЗПЪЛЕННИЕ

 

Последно страстите нажежи докладната на кмета на община Перник Иван Иванов за обявена обществена поръчка за допълнителните близо 800 000 лв. за строително-монтажни дейности около довършването на площада. Според юристката от групата на социалистите в ОбС Даниела Генадиева докладната е незаконосъобразна.

213-01-10 ремонт площад днес 2 213-01-10 DSC00731 213-01-10 площада обект 3

Мотиви за допълнителното възлагане нямало, но имало съмнения за двойно финансиране, което може да доведе до финансови санкции за общината при извършването на одита на обекта. Градоначалникът обясни, че допълнителните пари са нужни заради СМР, които не са били заложени в първоначалния проект, отхвърли и всяко съмнение за евентуално двойно финансиране. „Ще прережем лентата за Деня на града”, зарече се  кметът на 10 септември, който през август твърдеше, че площадът ще е готов между 15 и 20 септември.

213-01-10 пресконференция площада 213-01-10 Иванов Караилиев Андреев

Иван Иванов още веднъж огласи, че на изпълнителите „Галчев инженеринг” вече е наложена санкция в размер на 136 000 лв. за два подобекта. Задържани са и 127 000 лв. заради некачествено изпълнение. „Ако откажат да си коригират глупостите, викаме друга фирма и тя ги оправя“, допълни Иванов. С гласовете на управляващото мнозинство в ОбС нужните допълнителни пари бяха гласувани.

Припомняме, 136 000 лв. санкция е наложена на строителя на площада в Перник – «Галчев инженеринг», заради неспазени срокове, съобщи на 19 август кметът Иван Иванов на официална пресконференция. Централният пернишки площад „Кракра”, който се реконструира по проект „Зелена и достъпна градска среда”, ще стане готов за първия учебен ден, уточни тогава Иванов. До 15 септември строително-монтажните работи трябва да бъдат приключени и да бъде подписан акт 15, а до 20 октомври и акт 16 трябва да стане факт, бе категоричен той. Тези срокове са поставени на строителя „Галчев инженеринг”. Ако обявените крайни пускови срокове не бъдат спазени, общината ще трябва да върне получените европари по проекта.

213-01-10 ремонт-на-площада-5 213-01-10 ремонт-на-площада-4

ИВАНОВ: РЕНОВИРАНЕТО НА ПЛОЩАДА Е ВЪЗЛОЖЕНО НА „ГАЛЧЕВ ИНЖЕНЕРИНГ” БЕЗ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ

 

 

Градоначалникът поясни, че според договор реновирането на площада е възложено на «Галчев инженеринг», без подизпълнители. Ако там работят такива, отговорността си е на «Галчев инженеринг», поясни той.

Кметът хвърли светлина и върху казуса с исканите от кметската администрация чрез договаряне без обявление допълнителни финикийски знаци, необходими за допълнителни строително-монтажни дейности, които не били включени в стойността на проекта. Един от тези непредвидени харчове например е свързан с недоглеждане на проектантите по отношение на износоустойчивостта на плочките, с които се застила площадът. Там ще влизат и тежки машини за смяна на осветителните тела в случай на нужда, за изграждането на различни сцени за празници и международния сурвакарски фестивал и други масови събития, което носи допълнително натоварване на новите плочки. За да не хлътнат те, да не се чупят, се налага да бъде излят армиран бетон и проектантите са го сметнали допълнително и цената е включена в стойността на обекта. Допълнителните пари, които ще бъдат похарчени, са 852 000 лв. с ДДС. Говорим обаче за прогнозна стойност, която може в крайна сметка да се окаже много по-ниска, допълни кметът Иванов. «Николай Галчев е изпълнителят на площада в Перник. Контролирам го много сериозно. За неспазване на срокове дори наскоро го глобих 136 000 лв.

 

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ: С ГАЛЧЕВ КОМУНИКИРАМ ПИСМЕНО, ТОЙ Е ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ

 

С Галчев комуникирам писмено, той е изпълнителят, който трябва да си изпълни ангажиментите по договора”, обясни кметът Иванов. «70-те души, които ряботят на обекта, няма да са достатъчни да се завърши работата до средата на септември», твърдят строители, които обаче не желаят да бъдат цитирани официално, за да не загубят хляба си. Лидерът на БСП Ненко Темелков разкритикува обективно работата на Галчев на площада, но се изложи с крепостта „Кракра” и се чуди как да измие срама”, припомнят перничани. В началото на годината Темелков заяви по повод изпълнението на проекта „Зелена и достъпна градска среда”. Той зяви:Доколкото аз имам информация, Галчев е фалирал едната от двете си фирми, другата работи по реконструкцията на централния площад, която върви бавно, а трябва да бъде приключена в края на май т.г. За съжаление гаранцията по изпълнението на проекта за площада е била вкарана в КТБ. Сега нито той, нито общината могат да си вземат парите. И ако крайният срок за строежа не бъде спазен, може да се окаже, че няма да получим нито лев по проекта, а общината, която и без това е в изключително тежко финансово състояние, трябва да плати на 100 процента всичко, за да се довърши площадът някога във времето…”

КМЕТЪТ: ВСЯКА СУТРИН БРОЯ КОЛКО ПЛОЧКИ СА ПОСТАВЕНИ, НЯМА ДА ЪРПЯ БЕЗХАБЕРИЕ

 

На 12 май т.г. кметът Иванов заяви: Най-строги финансови санкции ще бъдат наложени на фирмата, която прави ремонта на площада в Перник, ако не бъде спазен срокът за приключване на обекта, изтичащ на 20 май. Стотинка няма да им дам, ако не завършат обекта не само в заложения в проекта срок, но и качествено”, закани се за пореден път на строителите кметът Иван Иванов. Той уточни, че предвидените в договора санкции са в много големи размери. Говорим за милиони, поясни градоначалникът. За мен площад „Кракра” е най-важният строителен обект, тъй като оттук ще минава не просто целият град, а и гостите му. Той ще е лицето на града и затова искам да бъде изграден отлично, да бъде изпипан всеки детайл, залегнал в проекта, заяви кметът и допълни, че следи стриктно всичко, случващо се на обекта. „Всяка сутрин, идвайки на работа, броя колко плочки са поставени. И как. Няма да позволя безхаберие”, закани се кметът.

Изреждането на дати за готовността на пернишкия площад наистина се превърна в разтягане на ластици. Ето какво заяви кметът Иванов на 27 май: „Най-късно в средата на август трябва да прережем лентата на обновения градски площад. Изпълнението на строителните дейности в част от подобектите вече е завършено. Перничани вече се радват на красивата градина до ПМГ „Христо Смирненски”. Признавам обаче, че с фирмата, която изпълнява строителните дейности по площадното пространство – „Галчев инженеринг”, се работи трудно. Тъй като заради некачествена работа не им се подписват актовете, от един месец насам те се връщат обратно там, където са смятали, че са си свършили работата, и си отстраняват недоделките, обясни градоначалникът. Кметът тогава заяви, че от 20-и вече текат неустойки за закъснението, които фирмата ще трябва да плати. От дружеството се ангажирали да осигурят повече строители. Иванов лично ходил да брои работниците. „Бяха 72-ма, но сред тях има градинари, електричари, а хората, които редят плочите, са малко и работата върви бавно. Поставил съм срок на фирмата до 30 юли площадът да бъде готов. Надявам се, че все пак през август ще прережем лентата и Перник ще има своя красив център”, заяви градоначалникът. Той е категоричен, че няма да допусне общината да бъде санкционирана и да връща европейски пари. „Галчев инженеринг” имат да получават 1,8 милиона лева, обаче пари няма да получат, докато не си оправят участъците, на които качеството е незадоволително, бе категоричен кметът на Перник през май. Реконструкцията трябваше да бъде приключена до 20 май. Въпреки многократните разговори и обещания на строителите срокът не беше спазен.

През февруари т.г. думите на кмета Иванов бяха: „Пак повтарям, за некачествена работа няма да дам една стотинка”, по време на обиколка на реконструиращия се централен площад на областния град, която направи заедно със зам.-кмета Владислав Караилиев, ръководителя на проекта „Зелена и достъпна градска среда” инж. Николай Андреев и журналисти. „Фирмата на Галчев ще пренарежда плочки и облицовки, работата е некачествена”, обяви тогва зам.-кметът Владислав Караилиев.

Припомняме, че на 25 февруари кметът Иванов представи и новия ръководител на проекта „Зелена и достъпна градска среда” инж. Николай Андреев, който зае поста на бившия зам.-кмет по строителството инж. Росен Йорданов. Андреев е назначен на граждански договор към общината от 15 януари. Зам.-кметът Владислав Караилиев, който пряко отговаря за мащабния проект, който е на стойност близо 5 милиона лева с ДДС, припомни, че се следи ежедневно изпълнението на графиците и обемите работа.

ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА ФИРМАТА ИНЖ. ТОСКОВ УСУКА ЗА ЗАБАВЕНИТЕ ПЛАЩАНИЯ: ДА ХОДЯТ В СЪДА, НЕ ПРИ ЖУРНАЛИСТИ

До момента са усвоени и разплатени 2,6 милиона лева, поясни ръководителят на проекта, инж. Андреев. До пълното завършване на обекта остават за доразплащане около 2,4 милиона лева.
Дали обаче главният изпълнител на проекта – „Галчев инженеринг” ЕООД, е изрядна към фирмите подизпълнители и работниците? Това бе въпросът, на който отговори на тогавашната среща нейният представител инж. Христо Тосков. Той потвърди, че няма забавени плащания от общината към дружеството, но се опита витиевато да се измъкне от конкретен отговор на питането има ли забавени плащания към подизпълнителите, довели и до бунтове на строителите заради неполучени заплати. Смея да заявя, каза инж. Тосков, че фирмата изпълнител издължава всичко на хората, работещи на обекта. Но при всяко строителство се съставят актове и протоколи за разплащане, но когато има некачествено изпълнени СМР, подлежащи на поправяне и едва когато недоделките се отстранят, се разплащат останалите суми към изпълнителя, добави той. Според инж. Тосков във фирмата работници не са се оплаквали, ходили са да се жалят директно в общината.

ГАЛЧЕВ: НЯМАМ НИЩО ОБЩО С РЕМОНТА НА ПЛОЩАДА В ПЕРНИК

В края на февруари право на отговор даде блгоевградският бизнесмен Николай Галчев. Ето какво заяви той:

Нямам нищо общо с реконструкцията на площада в Перник, не съм поемал задължения за заплащане на трудови възнаграждения на работниците. Нямам никаква връзка с управлението или собствеността на дружеството, ангажирано с изпълнението на ремонта на площада в град Перник. Нито в лично качество, нито като председател на строително дружество съм посещавал въпросния обект, не познавам неговите финансови и технически параметри, не съм наемал работници за изпълнение на обекта, съответно не съм и поемал задължения за заплащане на трудовите им възнаграждения. В серия статии във вестник „Вяра” в домейна old.4vlast-bg.com са замесени и цитирани лица, които не познавам и с които нямам нищо общо. Поради това публикуваните заглавия със съдържание: „Строителният бос Николай Галчев от Благоевград се изгаври с работниците си в Перник, не им плати”, „Гладни работници на благоевградския бизнесмен…”, „Николай Галчев не плаща” и др. са недостоверни и подвеждащи, целящи единствено да накърнят престижа ми. Очевидно изнесената информация в статиите е неправомерно, тенденциозно събирана и обобщена, в грубо противоречие с добросъвестната журналистическа практика. Надявам се, че като отговорна и безпристрастна медия, търсеща обективно и всестранно истината, ще публикувате пълно и точно и моята позиция по темата”, написа в писмо до „Вяра” Николай Галчев. Вестник „Вяра” потърси позицията на кмета на Перник Иван Иванов. Градоначалникът даде серия пресконференции, на които съобщи, че работници на Николай Галчев действително са се жалвали от забавени заплати и работят без договори. Иванов направи специална пресконференция, за да бъдат обсъдени проблемите около ремонта на площада в Перник, като неспазването на графика, лошо качество и бягството на работниците. На брифинга бяха поканени Николай Галчев и синът му, но те изпратиха свой представител. Пред журналистите пратеникът направи забележка на кмета в присъствието на зам.-кмета Владислав Караилиев, като заяви: „Като има проблеми, не ги изнасяйте пред журналистите”. „Фирмата на Галчев ще пренарежда плочки и облицовки. Работата е некачествена”, обяви зам.-кметът Владислав Караилиев.
Главният секретар на община Перник Денислав Захариев на 05.06.2015 заяви пред вестник „Вяра”, че на редовните събрания, които зачестили около ремонта на площада, в общината на срещите идват лично Николай Галчев и синът му. „Трябва да проверя с коя фирма участват, но никой друг освен тях не идва. Това може да го потвърди всеки”, заяви Захариев.

 

В. ВЯРА ПОПИТА КМЕТА: УЧАСТВАТ ЛИ  ГАЛЧЕВИ КАТО ИЗПЪЛНИТЕЛИ ИЛИ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ПЛОЩАДА

Вестник „Вяра” изпрати и официално писмо до кмета Иванов относно проекта „Зелена и достъпна градска среда”. Ето и съдържанието на писмото:

„До Иван Иванов, кмет на община Перник

Г-н Иванов, моля да ни предоставите обществена информация кои обекти изпълнява в Перник строителният предприемач Николай Галчев от Благоевград. Участва ли като изпълнител или подизпълнител негова фирма, или фирма на сина му Любомир Галчев на площада в Перник? Какви строително-монтажни работи осъществява негова фирма в Перник, по кои проекти работи и на каква стойност? В случая става въпрос не за лична информация, тъй като не се интересуваме в чия частна къща работи Галчев, а питаме по кои европейски проекти осъществява дейност с обществени средства. В случая става въпрос за надделяващ обществен интерес за работата на фирми, свързани със строителния предприемач Николай Галчев. Самият Вие и членове на Вашия екип, както и много хора в Перник, са правили изявления, свързани с качеството на дейността, която изпълнява той в Перник. Съгласно чл.28, ал. 1 от Закона за достъп до обществена информация исканията за предоставяне на такава информация се разглеждат в 14-дневен срок. Николай Галчев отрича, че участва като изпълнител или подизпълнител на площада по договор с община Перник”.

Отговор така и не дойде, и по този повод поискахме информация чрез съда.

Снимките:

1 Иван Иванов

2 Николай Галчев

3 Кме­тът Иван Ива­нов ня­кол­ко пъ­ти за­я­вя­ва на прес­кон­фе­рен­ции, че лич­но хо­ди да брои не са­мо пос­та­ве­ни­те пло­чи, но и ра­бот­ни­ци­те на обек­та.

4 Ра­бот­ни­ци­те на ня­кол­ко пъ­ти не­до­вол­с­т­ва­ха за­ра­ди за­ба­ве­но из­п­ла­ща­не на зап­ла­ти­те им.

5 Площадът имаше няколко дати, на които да бъде окончателно завършен, но това така и не се случи досега.

6 Пред­с­та­ви­те­лят на фир­ма­та инж. Хрис­то Тос­ков усук­ва въп­ро­са има ли за­ба­ве­ни пла­ща­ния на прес­кон­фе­рен­ция при кме­та Ива­нов с ду­мите: „Да хо­дят в съ­да, а не при жур­на­лис­ти”

7 Иван Ива­нов и зам.-кме­тът Вла­дис­лав Ка­ра­и­ли­ев (вдяс­но) по вре­ме на ед­на от ин­с­пек­ци­и­те на пло­ща­да.

8 Ня­кол­ко пъ­ти се чу­ха пре­дуп­реж­де­ния, че ако обя­ве­ни­те край­ни сро­ко­ве бъ­дат из­пус­на­ти, об­щи­на­та ще тряб­ва да вър­не па­ри­те по ев­роп­ро­ек­та.

 

Spread the love