Ангела Меркел: България може да изгради център за регистрация на бежанци

Filed under: България |

 

 Не съм искал България да бъде обявявана за „гореща точка“, ние отдавна сме изградили такива центрове, обясни премиерът Борисов

214-12-01-Borisov

Не съм искал България да бъде обявявана за „гореща точка“ за прием на бежанците, защото реално ние и в момента имаме лагерите. „Горещата точка“ е един център, в който бежанците да бъдат регистрирани. Това обясни премиерът Бойко Борисов за изказването си на Европейския съвет предната вечер. Според него информациите, че е поискал България да стане „гореща точка“, са тълкувания и интерпретации на медиите.

На съвета три пъти поставих въпроса, че България е гранична държава и не трябва помощта да се ограничава до Италия, Гърция, Македония и Сърбия, разказа Борисов. Той е поставил за обсъждане и идеята на турския премиер Ахмед Давутоглу да бъде обособена международна зона за сигурност в Сирия, за да не се стига до прилив на милиони бежанци към Европа. Ангела Меркел съобщи вчера сутринта след края на извънредното заседание на Европейския съвет, че в България може да бъде разкрит център за регистрация на мигранти (т.нар. „горещи точки“). Това не е изненада, каза Бойко Борисов.

Меркел отбеляза, че България не е в Шенген, но има обща граница с Турция.

„България заяви, че е подложена на огромен миграционен натиск. Нямаме нищо против, ако България желае да разкрие такъв център, ще получи същата подкрепа от ЕС, както Гърция и Италия. Не искаме да налагаме нещо на България, страната сама заяви, че има проблем и предложи, това е разбираемо“, заяви Меркел. Тя отбеляза, че разговорът в ЕС предната вечер е засегнал основно разкриването на такива центрове в Гърция и Италия. В тези центрове ще бъдат взимани данни за мигрантите, включително пръстови отпечатъци.

Чрез тези „горещи точки“ ще се извършва разселването на онези, подлежащи на получаването на статут и преместването в друга държава от ЕС по квотната система. Центровете ще оценяват кои кандидати за закрила не отговарят на изискванията и подлежат на връщане в тяхната родина.

Говорихме по въпроса за разселването, независимо от начините, по които се предприема – това може да стане само с подобни „горещи точки“, поясни Меркел. По нейните думи обособяването на подобни „точки“ е допълнение към решението на вътрешните министри за квотното разселване на мигрантите в ЕС.

„Гореща точка е център, в който влизат легалните, непреминаващи през зелената граница хора, а през нашите КПП, и ние не можем да ги отблъскаме – там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и по смисъла на поетите ангажименти ги настаняваме в бежански центрове. Те и в момента са там и ние всеки ден ги храним по име и се грижим за тях с цялата хуманност, която има българският народ“, обясни Борисов.

„Ние и сега сме гореща точка и затова са страховете на българите, че тази вълна, това цунами, което се движи през Средиземно море и когато всички затварят границите, то ще дойде на нашата граница”, допълни той. Той каза, че на срещата на върха в Брюксел фокусът е бил изцяло върху Италия и Гърция.

„Но аз извадих карта на България и казах, че ще говорим за география. Нашата сухопътна граница с Турция не е по-малка, ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, в което не сме. Трябва ли да влязат и в България 300 000 бежанци, за да свикам извънредна среща и за България?”, попита Борисов.

Премиерът посочи, че преди да се стигне до тиражирането на думата „гореща точка“, има няколко предложения, които той е направил и които по думите му „услужливо“ не се споменават.

Първото от тях е на територията на Сирия и на Либия да се изградят зони за сигурност, за да може тези хора да са близо до родните си места и след това да се върнат там. Посочил е също, че за всички вече е ясно, че без да се „въвлекат“ в тези преговори и да поемат отговорност партньорите ни от САЩ и Русия, въпросът в Сирия не може да бъде решен.

Борисов е отбелязал още, дори е помолил на годишната среща на ООН следващите дни от ЕС ясно да заявят, че проблемът в Сирия генерира милиарди загуби в Европа, промяна на демографския фактор и особено за погранични страни и външна граница на ЕС, каквато е България, с по-слаби икономики – невъзможност дори да се справят.

Премиерът акцентира на „неотблъскването“ на бежанците.

„Аз не бих дал заповед да се отблъскват на границата жени и деца”, подчерта той.

В сряда, след като разкри, че е получил писмо от турския премиер Ахмет Давутоглу, Борисов каза, че очаква милиони бежанци да поискат да минат през България.

 

Снимка:

Бойко Борисов

 

Spread the love