Годишният оборот от сивата икономика в България е 25 млрд. лева

Filed under: България |

 

Това ерозира демокрацията и повишава дълговото бреме, смята Горанов

215-23-01-ministyr_Goranov

Един трилион евро са укритите данъци в Европейския съюз (ЕС), а при дял от 30 на сто на сивата икономика у нас 25 милиарда лева от брутния продукт са сив оборот. Това обяви в петък президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на кръгла маса в петък в София в рамките на националната кампания „Бизнес на светло за по-добро бъдеще!“.
По думите на синдикалиста е необходимо да се разграничат понятията сива икономика, черна икономика и контрабанда и неформалната икономика.

215-23-01-Kiril-Domuschiev-5

С черната икономика трябва да се бори непримиримо властта, ние с бизнеса трябва да се борим със сивата икономика, а неформалната икономика трябва да бъде легализирана, а не убивана, допълни лидерът на КНСБ.
Димитров посочи, че за последните 10 години в България е имало около 300 по-значими мерки за справяне със сивата икономика, но те са имали краткотраен ефект и делът на сивата икономика е почти един и същ в началото и края на периода.
Добрите мерки според Димитров се нуждаят от по-категорична и системна обществена кампания. Най-важно е да бъдат минимизирани сивите потоци, ако няма как бизнесът да генерира сиви обороти, и сивите плащания ще намалеят, допълни той. Според него огромният източник на сиви обороти са обществените поръчки, като поне 6-8 милиарда лева на година публични пари влизат в бизнеса през ЗОП.
КНСБ съвместно с КРИБ ще предложи нов проект, който да подпомогне 100-те най-големи български компании да разпространят техните добри практики на корпоративно управление, спазване на условия на работа, данъчни режими към техните основни подизпълнители.

Горанов: Сивата икономика заплашва правовия ред в държавата

Според министъра на финансите Владислав Горанов сивата икономика ерозира демокрацията и правовия ред на държавата.
Освен това той предупреди, че ако не успеем да съберем това, което ни се полага като държава на база на законите, и продължим да толерираме сивата икономика, огромно предизвикателство през следващите години ще бъде дълговото бреме, което постоянно ще расте. Не можем с лека ръка да приемем, че всеки мандат трябва да струва десетина процента от БВП нов дълг, продължи министърът.
Същевременно той отбеляза, че както работодателите, така и работниците приемат данъчната система по-скоро като добър модел, установен през последните години в България. Политическата сила, която аз представлявам, смята, че той трябва да бъде запазен, заяви Горанов.

50 на сто от туризма – в сивия сектор

Министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта, че основно проблемите в сектор „Туризъм“ идват от сивата икономика. За да имаме качествен продукт и страната да стане целогодишна туристическа дестинация, трябва да се предприемат мерки за изсветляване на сектора и правителството има воля за това, заяви министър Ангелкова. Тя обаче отбеляза, че без обединени усилия на бранша, НПО и местните власти решаването на този проблем ще бъде трудно.
Министърът съобщи, че повече от 50 на сто е сивият сектор в туризма и добави, че ако той се изсветли, ще има инвестиции в инфраструктура, реклама, образование, кадри и съпътстващи дейности. Сред първите стъпки, които вече са предприети, министърът открои приемането на Наредбата за организацията на единната информация в сектора.
Бизнесът: 30 на сто е делът на сивата икономика в България

Според председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев над 30 на сто е делът на сивата икономика в България, което нарежда страната ни на първите места в ЕС по този показател.
„В момента ситуацията е такава, че България и Румъния си оспорват първото място в Европа по дял на сивата икономика като дял от БВП“, добави той.
Домусчиев изрази надежда законодателната и изпълнителната власт да предприемат промени, чрез които да се редуцира в следващите години този процент и страната да постигне поне средноевропейско равнище на сива икономика.
Той обаче отбеляза, че деловите среди не може само да разчитат на законодателната и изпълнителната власт и контрола им на проявите на това негативно явление. Контрола трябва да го правим и самите ние, обърна се председателят на КРИБ към участниците във форума.

Spread the love