Лукарски: Не можем да се месим на пазара на горивата, дизелът ни не е най-скъп в ЕС

Filed under: България |

215-23-02-0374083001437737337_497579_600x458_actualno

Не може държавата да се намеси, за да регулира пазара на горивата. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос на депутата на АБВ Светослав Белемезов по време на днешния парламентарен контрол относно стратегията за нормализиране цените на горивата и тяхното отражение върху българската икономика.

По думите на икономическия министър, ако има намеса, то може да се стигне до спекула. Отделно всеки депутат имал законодателна инициатива по въпроса, посочи Лукарски.

Според Белемезов цената на дизела в България е най-висока с ЕС, като се взема предвид условието, че акцизът е най-нисък. Депутатът посочи още, че български транспортни компании зареждат гориво в Констанца, Румъния. Лукарски обаче отрече, че цената на дизела в България била най-висока в Европейския съюз.

Дали се защитават определени монополи, или не, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да каже – питайте нея, посъветва министърът. И добави, че може самият Белемезов да промени закона, за да е друг редът.

Лукарски посочи още, че понижаването на административната тежест за бизнеса е основен приоритет на министерството му. Той коментира темата в светлината на въпроса на Белемезов, който постави питането си и във връзка колко конкурентен е бизнесът ни заради цените на горивата. Сред мерките, които министърът посочи, беше и въвеждането на електронното правителство, главно с възможности за подаване на различни документи към съответните органи. Всички тези мерки довели до почти 15% намаляване на административната тежест за бизнеса.

Припомняме, че през август имаше мащабна проверка на качеството на горивата в България. Официалните резултати показаха под 1% нарушения по отношение на действително сипваното от бензиноколонките количество, а 7% от взетите проби показаха отклонение в качеството. Имаше обаче и случай на голяма бензиностанция с рекордно отклонение в качеството, чието име не беше съобщено.

Spread the love