Заличиха Вельо Илиев от кметската надпревара в Петрич, коалиция „Роден край“била дубликат, той: Ще се върна до шест дни чрез ВАС

Filed under: Искам думата,Петрич |

„Ще се върна в срок от шест дни, и това ще стане чрез Върховният административен съд, такъв е срокът по закон. 104-02-01 Вельо Илиев и Петрана НурковаТова е Петрич, искат да ми попречат, няма да стане, ще стане национален скандал, утре ще обжалвам пред ЦИК, ще вдигна хората, това е поредното безумие на петричка територия. Нямам думи! Не съм прочел решението не знам какви са мотивите, но няма да оставя нещата така. Възмутен съм до дъно, безобразие, същата тази комисия ме регистрира преди дни“, каза Вельо Илиев.

Според него 23 ОИК е чисто политическа формация. „Тя се доминира от представители на ГЕРБ, ДПС и БСП“, смята заличеният кандидат-кмет.

„Те няма да се примирят, че излизаме с толкова  качествени кандидати за кметове и за съветници. По всякакъв начин търсят служебна победа. В ЦИК искрено се надявам да проявят своя професионализъм и да успокоят обстановката в община Петрич.

Снощи моите опоненти са празнували в очакване на служебна победа. Сметките ще им се объркат, няма да е на тяхното. Секционните избирателни комисии в общината също се доминират от представители партиите, които взеха решението за заличаване на коалиция „Роден край“,   каза той.

Илиев е решен да обжалва пред Върховния административен съд.
Решението на ОИК за заличаването на коалицията е по искане на коалиция „За нашия Вельо“, която е регистрирана с цел отклоняване на гласове от Вельо Илиев.

Подвеждащата коалиция е регистрирана от диджея Тодор Ангушев, работещ в нощно заведение на гърба на сградата на петричкото читалище. Нощното заведение се стопанисва от фирма близка до бизнесмена Живко Карадалиев, кандидат за общински съветник от местна коалиция „Заедно за промяната“, на която водач е Добринка Бацанова.196-01-09 Добринка Бацанова copy

Общинската избирателна комисия Петрич излезе с решение, че заличава местната коалиция „Роден край”, която издигна за пети мандат кмета Вельо Илиев,  кандидат – кметове за почти всички кметства, както и пълна листа за общински съветници.

Въпреки че двама от членовете на ОИК са гласували против и ясно са изразили становище,  че жалба срещу името на коалицията е трябвало да бъде подадена в определения законов срок за обжалване, ОИК се произнася за заличаване.

Най – забавното,  че точно задължение на въпросната ОИК е да върне коалиция,  ако името й повтаря наименованието на съществуваща партия.

В случая „Роден край “ е  партия на Бургаския бизнесмен Ивайло Дражев,  която дори не е регистрирана за тези избори, въпреки че това няма значение от правна гледна точка.

Проблемът вероятно ще се пренесе на още няколко места в страната, където има регистрирани  коалиции със същото име, съобщиха от ЦИК.

Както и в самата Централната избирателна комисия, която не би трябвало да потвърди самите бюлетини за изборите в Петрич.
Целият проблем се създава от факта, че Софийски градски съд  не поддържа публичен регистър на политическите партии и практически проверка за съвпадения на имена трябва да се прави по служебен път, което отнема време и средства.
В момента ОИК -Петрич наказва кмета Вельо за нещо, което сама тя е трябвало да свърши и за което членовете и получават около 1000 лв.заплата всеки.

Същата избирателна комисия допусна регистрацията и на коалицията „За нашия Вельо”,  създадена с единствената цел да обърква избирателите на Вельо Илиев. Подобен номер преди 4 години спретнаха на Найден Зеленогорски в Плевен. И – не е трудно да се сетите – кой е подал жалбата срещу Вельо Илиев. Коалиция „За нашия Вельо“.
Процедурата от тук нататък е следната – ЦИК трябва в тридневен срок да потвърди заличаването или да го върне на ОИК за преразглеждане.

Ако потвърди,  следващият етап е произнасяне на Върховния административен съд, пак в тридневен срок.

Spread the love