„Лидъл” води работниците си на 6 часа, а хората бъхтят цял ден?

Filed under: Дупница |

Дупничани коментират: Търговските вериги правят за смях местните управници, които тичат да им режат лентите и да се бият в гърдите с гръмкото: „Разкрих 100 работи места”, какво точно преживяват тези 100 човека, е тема, от която властта не се интересува

lidl

 

Работниците в прехваления магазин „Лидъл” в Дупница се водят на работа по 6 часа, а работят по цял ден. Това съобщиха в редакцията на вестник „Вяра” дупничани. Служителите от Държавната агенция по приходите в Дупница и Кюстендил, Инспекцията по труда не си правят труда да извършат проверка. Екип на вестник „Вяра” беше на място с въпроса истина ли е? Никой обаче не пожела да коментира, всички бяха видимо уплашени.

Кой в тази държава ще осветли реалния осигурен доход на наетите лица в търговските вериги, които изнасят милиони левове от капитала на страната ни?, питат се дупничани.

Гражданите масово подписват фалшиви трудови договори, с които ощетяват себе си и държавата, а всички институции, начело с Инспекцията по труда, която трябва да брани правата на работещите, са само камуфлаж. Малцина са работниците, които имат смелостта да се оплачат, че са погазени правата им. Експлоатацията на трудещия се българин е жестока. Факт е, че ръководството на всички големи магазини от вратата предупреждават мераклиите да работят при тях, че няма значение дали си мъж или жена, ще работят на равна нога.

50-килограмова жена се оплака, че са й връчили 50 кг щайги, които е трябвало да пренесе. Хората остават без здраве и се прибират смазани по домовете си. И накрая се оказва, че са изработили дни, които не им се считат за трудов стаж и не могат да ползват обезщетенията, които им се полагат, в пълен размер.

Освен това т.нар. инвеститори от търговските вериги, които ни ограбват и смазват, правят за смях и подигравка местните управници и политици, които тичат да им режат лентите и да се бият в гърдите с гръмкото: „Разкрих 100 работи места.”

Какво точно преживяват тези 100 човека на това място, е друга тема, от която властта не се интересува.

Факт е, че само месец след като „Кауфланд” отвори врати в Дупница, вече имаше вакантни места и хипермаркетът търсеше персонал. От ръководството веднага се оправдаха с факта, че магазинът е нов и служители и ръководство още се напасват. Ние се питаме обаче дали човек, който е готов на всичко, за да отстоява правата си, някога ще успее да се напасне.

Другият грандиозен проблем е, че подобни финансови акули доведоха до фалит стотици местни фирми, занимаващи се с търговия.

„Крайно време е българинът да спре да пазарува от тези места и да престане да кълве като шаран на въдица т.нар. промоции, които обикновено са размразени меса с изтекъл срок на годност. Промоциите най-често са вредни храни, които те правят после клиент на аптеките и фармацевтичната индустрия”, коментират хората. Вестник „Вяра” съветва хората да се обърнат към кварталните магазини, чиито собственици са хора, които държат на името си. Нека се освободим от завистта и омразата помежду си и подадем ръка един на друг.

 

 

Spread the love