Съдия Начев отмени гаранцията от 3000 лв. на Николай Карастоянов за смъртта на Отвертката, падна и подписката на Владимир и Иван

Filed under: Дупница,Кюстендил |

 

Дупнишката фамилия Карастоянови вече могат да пътуват в чужбина с решение на кюстендилския съд

 

Digimax A50 / KENOX Q2

Окръжният съд в Кюстендил под председателството на съдия Мирослав Начев отмени мярката за неотклонение „подписка“ на стоматолога Владимир Карастоянов и на сина му Иван, както и паричната гаранция от 3000 лева на Николай Карастоянов. Тримата са обвиняеми по досъдебно производство № 212/214 на РУ МВР – Дупница заради това, че на 11 март миналата година в заведение „Колата“, наръган с нож, умира един от гардовете на Братя Галеви, Николай Радев – Отвертката.

221-01-03 otvertkata

Починалият от кръвозагуба 27-годишен мъж е имал взаимоотношения с Владимира, дъщерята на Николай Карастоянов – лекар в общинската болница в Дупница. Владимира не е отговаряла на желанията му, тя също била в заведението и се обадила на баща си. Той от своя страна извикал подкрепление – баща си Владимир и брат си Иван. Тезата на адвокатите Марковски, защитници на Карастоянови, остава, че единствената смъртоносна рана в областта на корема на Отвертката е могла да бъде получена от счупената витрина по време на сбиването. „Това е един злощастен инцидент и става въпрос за случайно деяние“, каза Марин Марковски. Първоначално тримата бяха с мерки за неотклонение „задържане под стража“.

134-01-05 Мирослав Начев

Съдът отмени и наложената забрана на фамилията за напускане пределите на Република България, както и обезпечение на направените разноски по досъдебно производство 212/2014 г. с мярка „запор” върху внесената парична гаранция.

Делото е образувано въз основа на постъпили в Окръжен съд – Кюстендил жалби от кантората „Марковски”, с които се иска отменяне на всички мерки за процесуална принуда с оглед изтичане на сроковете. Досъдебното производство е започнато на 11.03.2014 г. срещу неизвестен извършител за престъпление от общ характер по чл. 115 от НК. На 12.03.2014 г. Николай, Владимир и Иван Карастоянови са привлечени в качеството на обвиняеми за извършване на престъпления от общ характер по чл. 115, вр. чл.20, ал.2 от НК. Окръжният съд намира постъпилите жалби за частично основателни и ги уважи отчасти. Причината е, че от привличането на тримата в качеството на обвиняеми е изтекъл срокът – 1 година и 6 месеца, и взетите по отношение на тях мерки за процесуална принуда следва да бъдат отменени. Заради мудна работа на експертите в Националния институт по криминалистика и криминология по делото не са готови експертизите, което затруднява обвинението да внесе обвинителния акт в съда. В началото на съдебната година обаче случаят беше прехвърлен на прокурор Бойко Калфин, тъй като шефката на Окръжната прокуратура Камелия Стефанова е в дългосрочен болничен заради контузия.

Припомняме, че преди дни братът на Николай Радев – Отвертката – Иван заяви: „Умишлено се бавят нещата около разследването за убийството на брат ми Николай. Странни неща се случват, когато се стигне до приключване на случая и вкарването на делото в съда, където ние очакваме всичко да стане ясно и истината да излезе на бял свят”.

„Поискано е удължаване от два месеца за срока на разследването, считано от 12 септември. Причина за това е, че още не са готови експертизи, възложени на НИКК“, обясни прокурор Марияна Сиракова, говорител на държавното обвинение в Кюстендил.

Братът на погубения Николай е на друго мнение. Според него цялата документация по случая е готова за предявяване на страните още през август.

 

Снимките:

1 Фамилията Карастоянови и на преден план адвокатът им Димитър Марковски

2 Николай Радев-Отвертката

 

3 Мирослав Начев

 

 

Spread the love