ГЕРБ лидерът Емил Денков: Кметът на Ковачевци Васил Станимиров и ОбС шефът Венцислав Тодоров правят търгове за родата, жънат евросубсидии от 100 дка общински земи

Filed under: Дупница,Кюстендил,Перник |

Сред основните играчи по търговете кметската майка Мария Йорданова и снахата на Тодоров – Сара Георгиева, съпругът й Йордан Тодоров коронован за кметски наместник на Калище

 

223-01-01 Емил Денков copy

Кметът на община Ковачевци Васил Станимиров от БСП е заграбил над 100 дка общинска земя и получава субсидии в особено големи размери от Европа.

223-01-01 Vencislav_Todorov

В схемата Станимиров е включил и съпругата си Светлана Станимирова, и майка си Мария Йорданова. Тримата организират общински търгове и конкурси и ги печелят. На тяхно име се водят общински парцели, на които са станали собственици през 2013 и 2014 г. По същия образец действа и председателят на Общинския съвет в Ковачевци Венцислав Тодоров. Съпругата му Николина Тодорова е и общински чиновник – счетоводител, и земеделски производител като част от земеделска фамилия. Синът му пък е назначен за кметски наместник на село Краище в общината. По търговете за закупуване на земеделска земя основен играч е съпругата на кметския наместник на Калище – Сара Георгиева. Сред новите феодали на Ковачевци се нарежда и общинският съветник и шеф на постоянната Комисия по земеделие към ОбС Методи Методиев. Той е на хранилка в общината чрез две свои фирми – „КИМ-90” и „КИМ”.

223-01-01 -Vasil-Stanimirov-20

Множество сигнали от жители на община Ковачевци срещу управниците, превърнали общината във феодално владение, са постъпили при лидера на ГЕРБ в Ковачевци Емил Денков. Денков събра и внесе огромна папка с документи в Окръжна прокуратура-Перник. По случая започна досъдебно производство. Денков, който е общински съветник, разказа за шокиращи престъпления за това как БСП в Ковачевци е узурпирала имотите и парите на жителите на селото и си разделят по братски благата. През 2014 г. е проведен търг за отдаване на общински земи под наем. Спечелилият участник е Мария Йорданова, майката на кмета, а същите имоти са заявени за подпомагане от кмета Васил Станимиров от Европа. За същата година от общински имоти са извлекли облаги близките на ОбС шефа Венцислав Тодоров – Николинка Тодорова, синът му Йордан Тодоров, снаха му Сара Георгиева и шефът на комисията по земеделие в общината Методи Методиев. Фрапиращото в случая е, че ползваната от тях общинска собственост не е обявена в тръжна процедура. През 2015 г. е проведен търг за отдаване под наем на земеделски земи и съгласно заповед на кмета са обявени за спечелили участниците в тръжна процедура с предложената от тях цена на декар. В този търг отново печели майката на кмета Мария Йорданова, като нейната предложена цена на нива е от 12 до 18 на декар, а за пасище и ливади – от 10 до 18 лв. декара. От заповедта не е ясно каква цена ще плаща тя, за да ползва имотите. От документа не става ясно и с кого ще договори сумата. „Разбира се със сина си, двамата си имат думата”, коментират хората.

Жителите на Ковачевци предполагат, че схемата е работила и през 2011 и 2012 г. Сега прокуратурата трябва да установи в какво се изразяват злоупотребите, свързани със служебното положение на кмета, председателя на Общинския съвет и дали роднините са заплащали някакъв наем през годините за използваните от тях над 100 дка общинска земя?

Припомняме, хората в Ковачевци имат съмнения, че кметският вот в общината няма да е честен. От ГЕРБ са категорични, че е късно изборното номадство да бъде спряно. Новорегистрираните жители в смалилото се три пъти населено място през последните години са 1540 души. Жителите с постоянен адрес Ковачевци са едва 1120 човека. Настоящият кмет Васил Станимиров е кандидат за трети мандат от БСП. Тъжният факт е, че ако той отново спечели изборите, Ковачевци би следвало да бъде прекръстено на Станимирово, защото работа и препитание има само за роднините и приятелите на върхушката на социалистите и гравитиращите към тях фирми, отбелязнат хората. Показателно за това е фактът, че от над 4000 души население преди сега общината се е стопила на 1120 човека. В Ковачевци на всички избори социалистите печелят служебна победа благодарение не на местните жители с настоящ адрес в общината, а чрез изборно номадство. От 2007 г. досега в общината по настоящ адрес са регистрирани 1540 човека, които нямат нищо общо със селото – нито имот, нито роднини. Всички общински администратори, повечето от които са от Перник и Радомир, обаче са регистрирали себе си и роднините си в селото. Така настоящият кмет Станимиров е с 300 гласа пред останалите кандидати в деня на изборите. „Парадоксалното в случая е, че съпругата ми е задраскана от избирателния списък и няма да може да гласува в Ковачевци. Отхвърлиха регистрацията й, защото името й не фигурира в нотариалния акт на имота ни, който е обща съпружеска собственост, тъй като е придобит по време на брака ни. На нас не ни е безразлично кой ще спечели изборите в Ковачевци и в общината много добре знаят, че сме против управлението на БСП, но ни лишават от правото на глас. В същото време главната счетоводителка Нели Иванова, която е от Радомир, и още 4-ма души от нейното семейство ще гласуват в Ковачевци”, заяви Емил Денков, лидер на ГЕРБ – Ковачевци.

Снимките:

1  Емил Денков

2 Венцислав Тодоров

3 Васил Станимиров

Spread the love