Заедно със зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева и екоминистъра Евелина Василева: Премиерът инспектира новото депо на Перник

Filed under: България,Перник |

 

225-12-01-3-PELOVA-2-депо клетка 1

Ден преди официалното откриване на новата регионална система за управление на отпадъците в Перник пристигнаха премиерът Бойко Борисов, зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева и министърът на околната среда Евелина Василева, които инспектираха свършената работа по изграждането на новото депо за битови отпадъци. Кметът на община Перник инж. Иван Иванов запозна министър-председателя с хода на градежа през годините, подчертавайки изключителната важност на системата за целия Пернишки регион. Ще изчезнат старите сметища, което означава по-чиста околна среда, реализираният проект ще създаде и нови работни места. Тук ще работят около 40 души, които са преминали и специален курс на обучение.

225-12-01-1-PELOVA-2-депо проверка 2 225-12-01-2-PELOVA-2-депо инсталация 2

Регионалната система за управление на отпадъци в регион Перник е проект, финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“ Общата му стойност е 21 467 427,26 лв. Тя е разположена върху терен от 140 дка в района на най-старото сметище на Перник в местността Чокладиновец в землището на село Люлин. От тях 66 декара са предназначени за трите клетки, в които ще се депонира остатъкът от отпадъците им, след като минат през сепариращата и компостиращата инсталация. След предварително третиране и обезвреждане отпадъкът ще бъде силно минимизиран. Депото ще обслужва шестте общини на територията на Пернишка област със 170 населени места и 133 001 души население, които генерират 46 000 тона отпадъци годишно.

„Да е честито новото депо на целия регион, на всички шест общини“ – каза Бойко Борисов. И допълни: „Росица Янакиева, Бог да я прости, докато беше кмет на Перник, вложи много усилия този проект да успее. Десетки пъти е била при мен и при министър Василева, бори се много за този проект, така че не мога да не кажа днес и в нейна памет, че е направено нещо, за което сме работили заедно в годините. Няма да е справедливо, напротив, ако ни гледа отгоре, да знае, че сме направили всичко така, както тя го искаше. А и аз съм изпълнил ангажимента си към нея преди години, че независимо от това, че е от друга партия, ще работим така, че хората от Перник и региона да не хвърлят отпадъците в деретата, а да отиват в депото. Първата клетка е готова, втората, третата и четвъртата има готовност да бъдат направени, когато стане нужда. С новата сепарираща система пък отпадъкът намалява с 40-50%. Така, че това депо има живот едно 20-30 години поне. Над 3,2 милиарда лева чакат да бъдат усвоени през новия програмен период. Сега след изборите на места ще има разместване на пластовете, но аз съм на мнение, че експертите трябва да бъдат запазени. Ако това бе станало с Томислав Дончев и Лиляна Павлова, нямаше да ни спрат еврофондовете. Мисля, че всички сме си направили изводите от това”, допълни министър-председателят.

„Аз искам да благодаря на правителството за това, че завърши започнатата работа. Спомняте си, че само преди година еврофондовете бяха спрени и само с решителността на това правителство ние сега можем да завършваме проекти в цялата страна“ – каза еврокомисарят Кристалина Георгиева. „Усвояването на еврофондовете значи не само да ги има тези проекти реализирани, значи нови работни места за хората. За хората това е хляб, за семействата им поминък. Ние получаваме от нашите одитори много позитивни отзиви за това как работи България. Гордея се с това, че моята страна сега е сред водещите в усвояването на еврофондове. Ние сме в челната десетка, благодарение на това правителство, на осмо място по усвояване, докато преди една година бяхме на опашката. За България тези проекти са много важни, защото ние все още разчитаме най-много на европейското финансиране. Изключително важно е местното ръководство да продължава да предлага нови проекти. Предлагайте ги, ние ще ги финансираме. България е най-големият нетен бенефициент в Европейския съюз“ – каза още тя.

„Само преди година помните, че фондовете бяха спрени. Гордея се, че моята страна сега е между водещите по усвояване на еврофондовете. В момента сме на 8-о място“, обясни Георгиева.

Тя допълни и че водният проект на Перник има реални шансове да се сбъдне. В рамките на новия програмен период има много добри проекти, подготвени от България. Това значи, че шансовете за Перник са много добри, допълни министърът на околната среда Евелина Василева.

 

 

Снимки

1 Първата клетка е готова

2 Премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят Кристалина Георгиева и министърът на околната среда и водите Евелина Василева с кмета на Перник Иван Иванов инспектираха новото регионално депо за преработка на отпадъци часове преди пуска

3 Част от инсталацията в новото депо

 

Spread the love