Пороят в Благоевград наводни цехове и мазета, Мария Илиева от ул. „Сергей Румянцев”: Изпаднах в ужас, къщата ми е на път да се срути

Filed under: Актуално от днес,Благоевград,Разлог |

Шефката на ВиК Росица Димитрова: Наши екипи отводняваха нонстоп, предупредихме, че мрежата в района на Джамията е амортизирана, необходимо е окрупняването на ВиК операторите, за да направим ремонт с европейски пари

225-04-01-poroi1

Поройният дъжд, който валя над 24 часа, превърна Благоевград в малка Венеция, имаше наводнени предприятия и цехове. Два екипа на пожарната и един на ВиК отводняваха мазета на улиците „Сергей Румянцев“ и „Братя Миладинови“. На „Братя Миладинови” шахта, която не може да поеме водата, наводни малък сервиз за гуми. При всеки пороен дъжд мазето на къщата на номер 4 на ул. „Сергей Румянцев” в района на Джамията плува във вода. Мария Илиева коментира, че изпитва ужас, страхува се, че основите на къщата вече са изгнили, наводнявайки се при всеки валеж, и тя ще се срути. Наводнени бяха и мазетата на Центъра за спешна медицинска помощ, където се помещава регионалната координационна централа на тел. 112. Водата в мазето била до глезените. Пътят между селата Изгрев и Марулево също бе под вода.

86-01-83-rosica dimitrova

Преливаха шахтите по бул. „Св. Димитър Солунски“ и ул. „Славянска”, отводняваха шивашка фирма в района. Река Бистрица също прииждаше, а в коритото й има строителна техника – багер и фадрома, които го коригират. Във връзка със сигналите за наводнени сгради след проливните дъждове в централната градска част на Благоевград от ВиК зявиха: „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-Благоевград неведнъж е информирало обществеността и местната власт за състоянието на канализационната мрежа в района. Тя е много стара, силно амортизирана, което често води до аварии. От дружеството са направили оглед на канализационната и водопроводна мрежа в централната градска част на Благоевград и конкретно в района около Джамията (ул. „Сергей Румянцев“, ул. „Костур“ и ул. „Васил Априлов“). Предстои обследване на мрежата с високотехнологична специализирана техника. След това на общината ще бъде предложен вариант за спешна подмяна на най-компрометираните участъци. Използваме повода, за да припомним на общините от област Благоевград, че за да продължи подмяната на канализационната и водопроводна мрежа ефективно и с необходимите темпове, е необходимо окрупняването на ВиК операторите в контекста на изискването на ЕК на територията на една област да има един оператор. Това е категоричното условие, за да бъдат финансирани проекти по Опреративна програма „Околна среда“. В Благоевградска област към момента водните оператори са пет. Няма друга възможност освен европейските средства, за да модернизираме и реконструираме водопроводната и канализационна мрежа в населените места в такива мащаби, каквито са нуждите в региона, а и в страната”, заявиха от ръководството на ВИК-Благоевград начело с Росица Димитрова.

По-сериозна е обстановката в община Разлог. Пътят от Пловдив за Банско в района на Разлог е напълно отнесен, след като р. Места придойде и заля новостроящ се мост, както и целия път и към този момент той е непроходим.. Обходният маршрут е през село Елешница. Вследствие на обилния дъжд паднаха камъни на пътя от Симитли за Разлог. Пътят между селата Изгрев и Марулево е под вода, в дерето приижда вода. Преливат шахтите по бул. „Димитър Солунски“ и ул. „Славянска”, отводняват шивашка фирма в района.

 

Снимките:

1 Поройният дъжд създаде проблеми

2 Росица Димитрова

Spread the love