С грандиозен концерт формация „Ноктюрно” отбелязва 40-годишнината си в Дупница

Filed under: Дупница,Култура |

 

 

Гости на юбилея ще бъдат групи за стари градски шлагери и песни от Лом и Петрич

227-09-01 Noktiurno-Jirkovo-1

С голям концерт на сцената на ОбДТ „Невена Коканова” на 16 октомври от 17.30 ч. формацията за стари градски песни „Ноктюрно” ще отбележи своята 40-годишнина в Дупница. Гости на юбилея на дупнишкия състав са формацията за шлагерни песни „Екатерина Ванкова” от Лом и групата за шлагерни песни „Серенада” от Петрич с ръководител Николай Ваклинов.

Юбилейната година „Ноктюрно” отбелязва с нови и значими успехи. Съставът спечели златен медал на 6-ия български национален шампионат по фолклор „Еврофолк 2015” във Велико Търново, получи и званието „лауреат” на шампионата, диплом за съществен принос в съхраняването на духовните ценности, както и диплом за носител на почетния знак и на двата фестивала – „Еврофолк” и „Балканфолк”.

На 9-ия фестивал за шлагерни и стари градски песни „Еврофолк Жива вода” в Хисаря получи сребърен медал, а на фестивала в Кюстендил „Пей, сърце” спечели голямата награда, придружена със статуетка. В музикалния форум, провел се преди малко повече от месец, се включиха над 60 формации от цялата страна, като общият брой на участниците бе над 600. Председател на журито на конкурса тази година бе проф. Панайот Панайотов, а между членовете бяха Бони Милчева, Красимира Матуска, Димитър Неделчев, Ивайло Драганов и Димитър Цветков.

Преди броени дни „Ноктюрно” участва в концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на известната в миналото певица от гр. Лом Екатерина Ванкова.

Ръководителката на групата Василка Борисова сподели за „Вяра”, че оценява като най-голям успех за групата записа на DVD на 7 нови песни и градски обичаи под наслов „Песни за душата”, който е десети поред с формацията. С него песните, които те съхраняват за бъдещите поколения, стават около 70. „Това е нашето най-голямо постижение и най-важното в работата ни – да съхраним градските песни и обичаи. Доволни сме, че го правим успешно”, заяви Борисова и посочи, че през м. септември записът е излъчен по 50 телевизии в страната. На DVD-то освен мелодичните стари песни се припомнят и някогашните обичаи в градовете, като разходка по ларгото, писане на тетрадки споменици, матине и соаре, посочва ръководителката на дупнишката група.

 

Снимка:

 

„Ноктюрно” при участието си в „Еврофолк Жива вода”

Spread the love