Патриарх Неофит гостува на Дупница за Празника на града, архиерейският Георги Паликарски: Изнасяме чудотворната икона на св. Иван, преговаряме за мощите на св. Петка и Рилския чудотворец

Filed under: Дупница,Общество |

228-09-01 Неофит

Патриархът на България Неофит ще бъде почетен гост на Дупница на Празника на града – 19 октомври, съобщиха от кметството. Главата на Българската православна църква ще се включи и в честването по случай 120 години на катедралния храм „Св. Георги Победоносец“.

„Преди малко повече от 2 месеца заедно с кмета г-н Чимев и Общински съвет – Дупница отправихме покана към патриарха да бъде гост на града. Имам вече потвърждение, че ще бъде при нас на празника ни“, обясни архиерейският наместник на Дупнишката духовна околия отец Георги Паликарски. Той уточни, че от храма ще предоставят възможност на дупничани да видят чудотворна икона на св. Иван Рилски от времето на Възраждането. Има вероятност в града да бъдат донесени и мощите на света Петка и свети Иван Рилски. „За първи път ще изнесем пред хората и чудотворната икона на св. Иван Рилски“, която датира от 1796 година. До края на седмицата очаквам да разбера дали ще пристигнат и мощите на света Петка и на самия свети Иван Рилски в Дупница“, каза Паликарски.

228-09-01 паликарски

Патриарх Неофит ще участва в традиционния водосвет за здраве, късмет и благополучие на дупничани.

Иконата на закрилника на Дупница и цяла България досега е била съхранявана в специално хранилище, но дупничани ще могат да се докоснат до силата й именно на Празника на града. В петък ще стане ясна програмата по часове за мероприятията в понеделник.

Снимките:

1 Патриарх Неофит

2 Георги Паликарски

 

 

Spread the love