Временният кмет Петър Трифонов направи първа копка на медицинския център за 350 000 лв. в Долна баня

Filed under: Долна баня,Общество |

Младото семейство Силвия и Кирил Бояджиеви заведоха на първа молитва малката си дъщеричка, 9-годишният Димитър Тошев пусна бели гълъби

 

229-09-01_5296 229-09-01_5299

В двора на бившата поликлиника в рилския град тържествено бе направена първата копка на бъдещия медицински център, който ще носи името на покровителката и закрилницата на Долна баня – света Петка Българска. Тържествената церемония бе открита от вр.и.д. кмета на община Долна баня инж. Петър Трифонов, който счупи бутилка шампанско под бурните аплодисменти на присъстващите стотици долнобанци, след като багерът направи символичната първа копка. Отслужен бе водосвет за здраве и успех на поредното добро дело в общината и бе отправена благословия от енорийския свещеник – ставрофорен иконом Пламен Димитров, който освети и основите на бъдещия модерен медицински център.

229-09-01_5304 229-09-01_5311

Община Долна баня с досегашния градоначалник Владимир Джамбазов е основният инвеститор за реконструкцията, обновяването и оборудването на здравното заведение, като общата стойност на собствените средства възлизат на 350 хиляди лева. Преди това в подножието на хълма Градището край рилския град, за да изразят почитта си към своята закрилница и покровителка света Петка, в новата църква дойдоха десетки миряни. Тук отец Пламен Димитров отслужи за десетия храмов празник тържествена света литургия и водосвет за здраве и благополучие. След това богомолците – от невръстни деца до хора на преклонна възраст, се включиха в литийното шествие около църквата и до стария параклис с лековитата вода от аязмото.

Празникът бе украсен по традиция и с прекрасните песнопения на женския църковен хор с ръководител Румяна Дамянова.

На Петковден своята първа молитва на 40-ия ден в храма получи първородната дъщеря на младото долнобанско семейство Силвия и Кирил Бояджиеви, а молитва за здраве имаше и за 9-годишния Димитър Тошев, който след нея пусна в рилското небе два бели гълъба.

След службата млади и стари раздаваха за здраве и изцеление обредни хлябове, варено жито и традиционни за този ден ястия, като например вкусен джуркан долнобански боб, вкусна долнобанска баница и какво ли още не, сътворено от ръцете на долнобанки. Всеки похапна, поръси се със светена вода, отнесе по шишенце от нея у дома и се изми на лековитото аязмо.

 

Spread the love