Идентифицирани са двамата атентатори в Турция

Filed under: Свят |

 

229-13-04-Atentat-Ankara

Кървавият терористичен акт в Анкара миналата събота е извършен от атентаторите самоубийци Юнус Емре Алагьоз и Омер Дениз Дюндар. Юнус е по-голям брат на атентатора Шейх Абдурахман Алагьоз, който се взриви в Суруч през юли. Двамата мъже са свързани с „Ислямска държава“, предаде Би Би Си.

Според турските медии взривните устройства, използвани при атаките в Анкара и Суруч, са идентични. Те били направени на тротилова основа и снабдени с поразяващи елементи – метални сачми. По данни на турското следствие Алагьоз бил свързан с „Ислямска държава“ и в продължение на няколко месеца се намирал в Сирия, където преминал подготвителен курс за приготвянето на взривни устройства.

Както разказва бащата на другия терорист, Омер Дениз Дюндар, неговият син също е ходил в Сирия два пъти – през 2013 и 2015 г., като оставал там за по няколко месеца. Дюндар два пъти е бил задържан от турските власти, но е освобождаван.

В сряда турската полиция арестува двама предполагаеми членове на Кюрдската работническа партия, които 9 часа пред атентата са разменили съобщения в „Туитър“, в които се говори за вероятна атака по време на мирната демонстрация в турската столица.

Вчера главният прокурор на Турция наложи забрана за публикуването на новини, свързани с разследването на атентата от събота. В същото време, бе обявено, че жертвите от атентата на 10 октомври са достигнали 99 души.

 

Снимка:

Жертвите от атентата на 10 октомври са достигнали 99 души

 

Spread the love