Лидерът на БСП в Кресна Николай Георгиев пусна жалба срещу благотворителна инициатива на кандидат-кмета на ГЕРБ Атанас Махлелиев, ОИК го поряза

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

232-06-01-nikolai georgiev poletq

„Падението в редиците на БСП-Кресна и лидера им Николай Георгиев достигна невиждани висоти дни преди вота”, оплакаха се във в. „Вяра” жители на крайпътната община. По думите на хората на фона на цялото разхищние, което лидерът на социалистите в Кресна Николай Георгиев демонстрира – като скъпи парапланери с транспаранти за хиляди левове, лъскави брошурки и т.н., той пуснал жалба в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Кресна срещу инициатива на кандидата за кмет от ГЕРБ Атанас Махлелиев, свързана с благотворителност и милосърдие. „Не очаквахме, че Николай Георгиев може да бъде толкова арогантен човек.

232-06-01 535737220_o

Явно е много изплашен, че няма да спечели изборите за кмет, и излива цялата си злоба върху кандидата за кмет от ПП ГЕРБ Атанас Махлелиев и неговия екип. Всъщност Атанас Махлелиев е този, който реши да организира нещо различно, като реши да направи благотворителност по време на избори”, коментират местните в Кресна.

333333333333 copy

Припомняме, че идеята на кандидата на ПП ГЕРБ да се направи благотворителен предизборен концерт, на който изпълнители да пеят обединени в името на една благородна кауза, преди дни предизвика широк отзвук в целия Пирински регион. Лично отец Иван от Нови хан, който възнамерява да присъства на концерта този петък в Кресна, е потърсил преди седмици кандидата Атанас Махлелиев с призив за помощ заради липсата на средства за ток и дърва в приюта за бездомни и майки с деца в Нови хан, информираха наши източници. „Атанас Махлелиев веднага откликна, решавайки, че е време да се спре с практиката за кебапчета по време на избори, а средствата за тях да бъдат дарени за едно добро дело, което да бъде за пример на всички политически лидери в България. Разбирайки това и виждайки, че рейтингът му пада, лидерът на БСП Николай Георгиев направи една политическа глупост. А именно пусна жалба в ОИК-Кресна срещу това събитие”, конкретизираха още те. „Така или иначе жалбата му остана неудовлетворена от членовете на Общинската избирателна комисия в Кресна и бе отхвърлена с мнозинство”, допълниха те. Потърсен за коментар, вчера Николай Георгиев не отговори на повикванията по телефона.

Снимките:

1 Николай Георгиев по време на полет с парапланер

2  В предизборния концерт този петък ще вземат участие редица изпълнители.

3  Кандидатът за кмет на ГЕРБ Ат. Махлелиев е категоричен, че когато правиш добро, ти се връща добро.

 

 

 

 

 

 

 

 

Общинска избирателна комисия Кресна

 

РЕШЕНИЕ

№ 101

Кресна, 20.10.2015

 

ОТНОСНО: Постъпил сигнал от МК ОБЕДИНЕНИ ЗА КРЕСНА

Общинска избирателна комисия – гр.Кресна

Решение №101-МИ/НР

Кресна,20.10.2015г.

Относно: Постъпил сигнал от МК ОБЕДИНЕНИ ЗА КРЕСНА. В сигнала се сочи, че благотворителния предизборен концерт, организиран от ПП ГЕРБ в Община Кресна на 23.10.2015г. от 18.00 часа накърнява добрите нрави поради смесване на предизборна кампания и благотворителност. Посочва се още, че подобни благотворителни прояви в предизборна кампания са неморални, непочтени и уродливи. Към сигнала е прикрепен фотокопие на предизборен плакат на ПП ГЕРБ, с който канят гражданите на Община Кресна на този предизборен благотворителен концерт. Иска се ОИК Кресна да се произнесе по законността и целесъобразността на мероприятието и да постанови провеждане на предизборна агитация на ПП ГЕРБ без смесването му с благотворителност.

На основание чл.87, ал.1, т.22 от ИК ОИК Кресна след като се запозна с постъпилия сигнал на 20.10.2015г. в 10.40 часа и приложения снимков материал

ОИК – гр.Кресна

 

Р Е Ш И :

Постъпилият сигнал от МК ОБЕДИНЕНИ ЗА КРЕСНА е допустим, като подаден от правоимащо лице и законоустановен срок. Разгледан по същество е неоснователен. В забраната за използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави съгласно чл.183, ал.4 от ИК не попада благотворителността. Добрите нрави са морални норми, на които законът е придал правно значение, защото правните последици от тях при нарушаване са приравнени с тази на ползването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, както и честта и доброто име на кандидатите съгласно тълкувателно решение №1/2009г. ВКС. Добрите нрави не са систематизирани и писани в конкретни правила, а съществуват като общи принципи, един от които е справедливостта. Със сместването на благотворителност с предизборна агитация добрите нрави и принципът на справедливостта не са накърнени. Всеки гражданин и избирател на територията на град Кресна е свободен да подкрепи благотворително мероприятие без това да изявява или накърнява неговите политически възгледи, както и да изяви политическата си принадлежност без това да го кара да се включи или въздържа от благотворителност.

Решението може да се обжалва по реда на чл.88 от ИК в срок до три дни от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

Препис от решението да се изложи на информационното табло на Общинска избирателна комисия – Кресна и да се публикува на интернет страницата.

Решението е обявено на 20.10.2015г. в 13.45 часа

Председател: Мария Данаилова Герасимова

Секретар: Костадин Атанасов Влахов

 

 

Потърсен за коментар от репортер на Вяра: Атанас Махлелиев каза, че не се притеснява от постъпката на своят политически опонент, а напротив призовава и той да покаже, че пред благотворителността всички сме равни и не бива да се делим и клеветим. Също така пожела успех на своите политически опоненти на предстоящите местни избори, потвърждавайки още веднъж, че неговата кампания ще остане изцяло позитивна до своя край , като прикани своите съграждани да се включат в събитието и да станат част от една кауза независимо от своите политически пристрастия.

Spread the love