Протест „Блокирай Мая Манолова“ посрещна новия обществен защитник

Filed under: България |

 

Манолова пое поста омбудсман: Очаквах, че като всяка нова институция, ще получа своите 100 дни толеранс, но явно съм прекален оптимист

Червеното острие бе посрещната с плакати „Омбудсрам“

232-13-01-3c4af8b0633f8ef37418

„Очаквах, че като всяка нова институция ще получа своите 100 дни толеранс, но явно съм прекален оптимист.“ Това заяви омбудсманът Мая Манолова във вторник при встъпването си в длъжност.

232-13-01-76a17e976b9afda1995b3014a47ca4c8

В деня на церемонията пред сградата на обществения защитник бе организиран протест „Блокирай Мая Манолова“ и тя бе посрещната с плакати „Омбудсрам“ и засилена полицейска охрана. Протестът не попречи на Манолова и тя встъпи в длъжност в присъствието на предшественика си Константин Пенчев. За да не бъде блокирана, бившата депутатка от БСП влезе в сградата два часа преди обявения начален час.

232-13-01-f9ef8ffdb12d5289d447b23670224cd7

„Обществото ни има нужда от още един сензор, от още чувствителност и това е омбудсманът. Омбудсманът е последната надежда като справедливост на обикновения българин. Ще принуждавам институциите, държавата, бюрократите да работят за всеки човек“, каза Манолова, която се спаси от БСП с благословията на Бойко Борисов и помощта на ГЕРБ.

„Тази битка може да изглежда трудна и непосилна за един човек, но аз имам огромния ресурс на доверието на хората, на всички тези десетки, стотици, които ми се обадиха и писаха през последните месеци, на тези, с които ще се срещам през следващите месеци. Прекрасно познавам работата на институциите и на политическата система“, каза новият омбудсман.

Тя подчерта, че за нея е чест да бъде третият омбудсман и отбеляза, че Гиньо Ганев е положил основите на институцията, а Константин Пенчев я е развил и й е придал солидност, значимост и почтеност.

„Съзнавам огромните очаквания, с които е натоварена институцията в мое лице. Днес държавата с нейната организация и администрация има много пропуски, а в живота пропуските се измерват с човешки животи“, допълни Мая Манолова.

Новият обществен защитник изрази надежда, че заедно с администрацията на омбудсмана, ще отстоява правата на българските граждани. „Ще водя и ще печеля битката на гражданина срещу бездушието на администрацията и срещу несправедливостта. С това обещание встъпвам в длъжност. Ще бъда надеждата за справедливост на обикновения българин“, заяви Манолова.

Тя самата каза, че протестът я амбицира, а гражданите могат да изразят съображенията си срещу избора й, щом имат такива.
Организаторите на протеста срещу Манолова обаче посочиха, че „преди няма две години беше готова в името на тясно политически амбиции да блъска хора, да стимулира конфликти между полицията, събра си протестиращи“. Според тях „не е това човекът, който трябва да защитава правата на угнетените и неоправданите български граждани“.

„Това е политическо назначение, договорка, изключителен лобист, доказала се през годините с приемането на ГПК, закона за частните съдебни изпълнители. Мая Манолова е олицетворение на бутафорията в политиката. Застана зад Пеевски и не на последно място е с Братя Галеви. С това, което ни доказа във времето, няма как да имаме доверие“, казаха още протестиращите, цитирани от БНР.

Манолова беше избрана за национален обществен защитник през юли тази година. Тя получи 129 гласа на тайния вот в Народното събрание, а за досегашния омбудсман Константин Пенчев гласуваха 82-ма депутати.

По-късно през деня, след като встъпи официално в длъжност, Мая Манолова се срещна с представители на граждански организации на хора с увреждания, родители на деца с увреждания и представители на животновъдни сдружения, които са потърсили за съдействие омбудсмана. Следобед бе първата приемна с граждани в сградата на ул. „Джордж Вашингтон“ №22.

Днес, 21 октомври 2015 г., от 13.30 до 17.00 ч., Мая Манолова отново ще приема граждани в сградата на ул. „Джордж Вашингтон“ №22.

Spread the love