11-часова одисея за „Рилски спортист“ преди мача с „Катая“ в турнира „ФИБА Европа къп“

Filed under: Спорт |

Самоковци с три прекачвания до градчето Йоенсуу, Гуджино намери място в състава

 

237-15-01-Dalgi 4asove vav vazduha...С кошмарно 11-часово пътуване трябваше да се справят баскетболистите на „Рилски спортист“ в турнира „ФИБА Европа къп“. Вчера тимът излетя по оста София – Истанбул – Хелзинки – Йоенсуу, преди да акостира в последния град, намиращ се на почти 400 км североизточно от столицата на Финландия. Там самоковци гостуват на местния шампион „Катая Баскет“ с надеждата за сполучлив дебют в надпреварата.

„Скиорите“ се отправиха към Скандинавия в пълен състав, след като контузеният в последните дни американец Тони Гуджино намери място в самолета. Тежкото крило пропусна двубоя със „Спартак“ (Пл) в последния кръг от първенството заради болки в коляното. Това обаче не се отрази на съотборниците му, които стигнаха до първия си успех в Националната баскетболна лига и добиха повече увереност и самочувствие за тежката визита във Финландия.

„Катая Баскет“ не е случаен тим – през последния сезон скандинавците спечелиха титлата по безапелационен начин и показаха, че са пълен доминант в своята страна. И сега положението в отбора не е по-различно, след като фините са втори в подреждането, непосредствено зад лидера „Кувот Кувола“. В редиците на опонента на „Рилецо“ личат имената на трима американци – Карсън Десросиърс, Тревис Симпсън и Ламейн Уилсън. Другите легионери в тима са канадецът Томас Шруб и датчанинът Николай Андерсен. Впечатление прави ниската средна възраст на отбора – само трима от играчите са родени преди 1990 г.

„Рилски спортист“ е на обратния полюс – голяма част отбора е в зряла възраст, а най-опитният – капитанът Йордан Бозов, наскоро навърши 36 години. Именно екснационалът бе във вихъра си в мача в Плевен, където заби 19 точки и бе най-добрият на паркета в зала „Балканстрой“. И днес от ветерана ще се очаква да поеме диригентската палка и да поведе съотборниците си към победата в отдалечения на повече от 3100 км от Самоков град Йоенсуу.

Снимка: Ивайло Андреев

 

На снимката: Дълги часове във въздуха прекараха момчетата на Росен Барчовски, преди да акостират в Скандинавия.

 

 

 

Spread the love