Стреляха с два гранатомета по Алексей Петров в София

Filed under: България |

 

Бившият съветник на ДАНС оцеля, заяви, че стрелбата била грешка

239-12-01-Al.Petrov-2

Неизвестни мъже стреляха с два гранатомета по колата на Алексей Петров в кв. „Кръстова вада“ в София. Той е невредим и обяви, че стрелбата по него е грешка.

Сигналът е подаден в 8,54 часа. Мощната стрелба е чута от живеещи в кооперациите в кв. „Кръстова вада“. Те са съобщили за две много силни експлозии.

239-12-01-Al.Petrov-3

Стрелбата е била по автомобила на Алексей Петров при кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Арарат“, в близост до което е къщата му. Сигналът е бил подаден от охраната на бившия съветник в ДАНС.

„Имаше страхотна експлозия. Цялата сграда се разтресе, прозорците също се блъскаха, не разбрах какво стана, но след няколко секунди това се повтори, и то по-силно. После видях хора, които бягат и крещят”, разказа англичанинът Кийт Грегъри, който живее в кооперация в района на стрелбата.

Самият Алексей Петров заяви, че е жив и здрав, не е получавал заплахи и нямал подозрения за готвен срещу него атентат. Не смятал, че причина за нападението са бизнес делата му, а че е грешка, съобщиха БНР и Нова тв. Стрелбата е била по бронирания му „Мерцедес“, който е със специална защита от най-високото седмо ниво.

По мерцедеса е стреляно не с един, а с два гранатомета едновременно. Двамата стрелци са причакали колата в една от пресечките. Бронираният автомобил обаче е успял да удържи на изстрелите. Един от снарядите се е забил в колата, но не се е взривил.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прекъсна заседанието, след като Атанас Мерджанов от БСП поиска вътрешният министър Румяна Бъчварова да бъде изслушана в парламента заради стрелбата в столицата.

Бъчварова съобщи пред депутатите, че освен по автомобила на Алексей Петров има щети и на постройка в близост. Тя призова журналистите да дадат на МВР шанс да работи по този криминален случай.

Съсед на Алексей Петров разказа за екшъна, на който е станал свидетел. „Видях го как слезе от джипа, беше жив и здрав. Колата му беше ударена в дясната врата, добре че е бронирана. От последния етаж не се вижда много, но бяха двама нападатели. Не знам дали са били с маски. Бяха с „Опел“ и след стрелбата избягаха с мръсна газ“, разкри мъжът, който се представи като Васил Коцев.

Районът вчера бе отцепен с полицейски ленти. На място дойдоха и екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма. Те търсеха втория снаряд, който не е улучил автомобила на Алексей Петров.

Под ръководството на Софийската градска прокуратура се провежда разследване за извършен опит на убийство по начин и средства, опасни за мнозина, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. На мястото на стрелбата се проведоха интензивни процесуално-следствени действия. Назначена бе балистична експертиза. Издирва се червен „Опел“, от който се предполага, че е стреляно. Вероятно автомобилът е с крадени номера. Столичната полиция е вдигната на крак, като служителите са предупредени, че нападателите са особено опасни.

Алексей Петров е основният обвиняем по делото „Октопод“, което бе образувано срещу организирана престъпна група за изнудване и рекет. Петров е сочен за ръководител. Другите обвиняеми са Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов.

Това е вторият опит за покушение срещу бившата барета. Първият беше извършен на 15 август 2002 г. пред басейна „Спартак“ в София. Тогава неизвестни откриха стрелба срещу Алексей Петров, докато той излизал от офиса си. Петров беше прострелян в гърдите и крака.

 

Снимка:

1 Стрелбата с гранатомет по Алексей Петров е в кв. ”Кръстова вада”.

2 Алексей Петров

 

Spread the love