В бюджет 2016 се залага покупката на изтребител и фрегати

Filed under: България |

 

12-01-sait-fregata

С бюджета на Министерството на отбраната за 2016 г. са осигурени средства за покупката на нова военна техника – многоцелеви изтребители и фрегати. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов, след като на извънредно заседание правителството одобри предложения от него проектобюджет за 2016 г., съобщи БТА.

Горанов подчерта, че покупката на бойна техника обикновено става по многогодишни програми. Това означава, че с бюджета за 2016 г. се осигуряват най-вероятно първоначалните вноски.

„Ще има допълнително средства за ремонта на двигателите на българските МиГ-29, както и за старт на програма за покупка на нов многоцелеви изтребител“, обясни Горанов.

По думите му държавата може да преговаря за покупка на половин ескадрила бойни самолети или 8 изтребителя.

„Ще се отпуснат пари и по програма за покупка на многоцелеви плавателни съдове, вероятно фрегати за целите на Военноморските сили“, допълни финансовият министър.

Държавата отпуска повече пари за съдебната система, като се надява през следваща година там да има реформи.

Министърът на правосъдието Христо Иванов съобщи пред журналисти, че правителството предлага бюджетът на съдебната власт да бъде с 45 млн.лева повече, отколкото е била първоначалната калкулация.

„Това е бюджет на реформата, защото стана възможно този завишен размер да бъде фиксиран, защото през последните дни във ВСС председателят на Върховния касационен съд предложи няколко мерки за преструктуриране на управлението на ресурсите на съдебната власт, т.е. имаме класическа формула „Пари срещу реформи“, обясни министърът. По думите му това означава кредит, който трябва да бъде реализиран в рамките на тази година, като се преструктурира както човешкият, така и финансовият ресурс на системата, да има повече прозрачност и по-голяма отчетност, за да може този бюджет да бъде защитим.

Христо Иванов информира, че няма да се внасят изменения в начина на определяне на заплатите на магистратите и те ще продължат да се определят по предсказуема и обективна формула.

„На фона на общото икономическо развитие на икономиката в страната и на сътресенията от 2014 г. съм оптимист, че бюджетът за 2016 г. дава достатъчно възможности да изпълнява основните си функции в социалната сфера, на инвестиции в човешки капитал и в сферата на отбрана и сигурност. Няма пълно щастие във всеки един бюджет, но смятам, че постигнатото е най-малко общо кратно между всички потребности“, заключи Владислав Горанов.

Министърът на финансите каза още, че има достатъчно пари, за да посрещнем бежанския поток, като за това са предвидени десетки милиони левове.

 

Снимка:

Нови фрегати ще попълнят състава на Военноморските сили

Spread the love