На пресконференция на ГЕРБ стана ясно: Иван Ибришимов е кметът на ромите в Дупница, с 50 000 лв. БСП си напазарува 1500 гласа, с постове изтъргува подкрепата на „десните”, коронова за ОбС шеф Крум Бонев, съидейника му д-р Кирил Кирилов и екскмета Пламен Соколов – за зам.-кметове

Filed under: Дупница |

 

Ивайло Константинов: Емил Христов от БДЦ игра двойни игри, покани в хотел „Електра” мен, а после вдига наздравици и с Ибришимов

Кметът Методи Чимев: Изводът е, че каквото и да направят кметът и екипът му за ромския етнос, всичко опира до 20-те лв. преди изборите, няма да позволя новоизлюпените съветници да ми извиват ръцете

 

241-01-01 DSC02420

БСП в Дупница се превърна в последните дни не в политическа централа, а в банка. От там бяха раздадени 50 000 лв. Резултатът не закъсня и 1500 роми бяха мобилизирани да гласуват за Иван Ибришимов.

213-01-07 ibrishimov

Ромите в Дупница си избраха кмет. Резултатът в ромските секции е 62% за Ибришимов и 32% за Методи Чимев. Екскметът Пламен Соколов пък беше парцелирал, разпределил и обещал целия град. Обещал 1000 гласа на Методи Чимев, а в неделя дал знак на своята чета да гласуват за Иван Ибришимов.

241-01-01 Крум Бонев

Лидерът на ОДБ Костадин Костадинов стоял на тихия фронт. Лидерът на БДЦ Емил Христов играел двойни игри, като поканил по различно време в хижа „Електра”, за да обещава подкрепа, Методи Чимев и Ивайло Константинов, а после и Иван Ибришимов и бившата съветничка Силвия Овчарченска.

241-01-01 Кирил Кирилов

Шефът на медицински център „Асклепий” Крум Бонев и протежираният от него д-р Кирил Кирилов – бивш шеф на общинската болница, заедно с шефа на охраната на Братя Галеви – Васил Капланов-Каплата се скъсали да тичат от врата на врата и навъртели куп телефони, за да направят Иван Ибришимов кмет. Крум Бонев бил коронован за председател на Общинския съвет от левицата. Останалите, сред които и Вергил Кацов, се стягали за заместник-кметове.

241-01-01 Plamen-Sokolov

Всички тези и още изборни врътки бяха огласени на официална пресконференция, дадена от щаба на победителите в лицето на кмета Методи Чимев, лидера на ГЕРБ – Дупница, Ивайло Константинов и Красимир Георгиев. Пресконференцията откри председателят на ГЕРБ Ивайло Константинов.

241-01-01-Eмил-Христов

„Благодаря на всички честни и умни хора, които разбраха, че огромната преднина, която имахме от първия тур пред опонента Иван Ибришимов, не е достатъчна, нито е гаранция за крайния успех и излязоха, за да гласуват втори път.

241-01-01 силвия овчарченска

Така те дадоха шанс на Дупница да се развива и екипът на Методи Чимов да продължи обновяването на града. Изборният ден не мина спокойно, втрещен съм и не знам докога тази ромска любов с БСП ще бъде в центъра на вниманието на всички избори. Фактите показват тотална загуба на ГЕРБ в ромските квартали. Ромите в Дупница си избраха кмет.

241-01-01 kaplata

Резултатът е 62% за Ибришимов и 32% за Методи Чимев в ромските секции. Отвсякъде получавахме сигнали за купуване на гласове, внесохме ги в прокуратурата, но никой не си призна, защото добре е известно, че уязвими са както този, който дава, така и този, който получава. И така стигаме до задънената улица, че няма как да ги докажем. А има хора, които се занимават с фабрикуване на свидетелски показания.

241-01-01 Костадин Костадинов

За мен е изключително странна тази любов, която преля от бившия кмет Пламен Соколов към Иван Ибришимов. Всички роми, които гласуваха за Пламен Соколов, пуснаха бюлетина под строй за Иван Ибришимов. Очевидно 20-те лв. са си 20 лв., без значение кой ти ги дава, и ромите си държат на тях. В селските секции резултатът е почти равен, с леко предимство за Методи Чимев. Крайният резултат е 51,3 на 48,7% в полза на Чимев. Във всички села побеждаваме с изключение на Бистрица, където БСП ни води с 9 гласа.

241-01-01 Ибришимов екип

В Джерман ни водят с около 70 гласа, в Дяково – с 9 гласа, в Кременик – с 14 глас и в Крайници, където много от останалите политически сили декларираха, че подкрепят нас, извъртяха вота в полза на Ибришимов. В секциите в града ГЕРБ печели убедително и навсякъде с изключение на 17-а секция (Автото), където БСП традиционно си има добър резултат. Резултатът в града е 60,4 спрямо 39,6%. Активността спрямо първия тур беше по-малка с 30%. Това са тези 30%, които стопиха преднината на Чимев. Въпреки всичко сме доволни, резултатът не е лош, повишихме го, но бяхме на прага на угрозата ромските гласове да обърнат изборите. В Палатово, Блатино и Дяково губим с един глас. Имам много невалидни бюлетини, но ние ще обжалваме.

241-01-01 Вергил Кацов

Не може гражданите на град, наречен „синя крепост”, да спят и да си затварят очите за действията на 10 души, които си купуват изборите редовно. Не може ние при всеки избори да викаме жандармерия, не е нормално. Не е редно те да хвърлят няколко хиляди лева, сега ги изчислихме на 50 000, да си купуват общината и да грабят всичко, което може да се ограби от града. Това е цената на тези 20 години преход – каквото може да бъде измъкнато. И няма кой да ги спре. Много искам будните хора на Дупница да потърсят сметка на хората, които купуват, и на тези, които продават гласовете си. Това не може да продължава и аз ще направя всичко възможно да ги поставя където им е мястото”, категоричен беше Константинов.

„700 гласа повече успя да акумулира кметът Методи Чимев между първи и втори тур”, показа данните Красимир Георгиев и добави: „Дължим ги основно на Реформаторския блок. Това беше единствената партия, която категорично ни подкрепи на балотажа, за което сме им безкрайно благодарни. Поздравяваме ги за кмета им в село Самораново, ние го подкрепихме твърдо за втория тур. Допълнителна подкрепа не получихме от абсолютно никоя политическа партия, въпреки че партийните лидери дадоха заявка за подкрепа. Тази подкрепа беше само на думи, на дело гласовете отидоха при Иван Ибришимов.

Ромският вот в Дупница беше пълна гавра с честните избиратели. Над 1500 ромски гласа получи Иван Ибришимов. Само от първа секция в кв. „Каваклия” той има с 300 гласа повече от Чимев.

Тук искам да кажа на съгражданите си: Моля ви, никога не забравяйте този резултат, защото идват още избори, догодина ще избираме президент. За тези ромски гласове са похарчени най-малко 50 000 лв. Искам от това изявление да се самосезира прокуратурата. Нека прокуратурата да отговори на въпроса откъде хората на Иван Ибришимов извадиха тези пари за покупката на над 1500 ромски гласа. Иван Ибришимов през цялото време даваше вид, че прави спокойна и интелигентна кампания. На предизборните му концерти пяха светила като Арон Аронов и Диман Панчев – хора, които заслужават уважение. Диман Панчев откровено агитираше за Ибришимов, но в крайна сметка като че никой не го чу и БСП най-накрая отидоха и си напазаруваха 1500 ромски гласа. Жал ми е за Иван Ибришимов, затова бих искал да попитам Диман Панчев как се чувства той”, поясни Георгиев.

„Огромно благодаря на съгражданите си за подкрепата, която ми дадоха – емоционално започна кметът Чимев. – С чувство на голямо негодувание обаче се обръщам към ромската общност в града. Изводът е, че каквото и да направят кметът и екипът му за ромския етнос, всичко опира до тези 20 лв. в последните дни или в деня на изборите. Затова искам да кажа – нека не забравяме, че когато разумните хора не гласуват, дават място на неграмотните.

Аз вече имам едно наум. Сега предстоят разговори за конфигурациите в Общинския съвет и избор на председател и работа с администрацията. Бих приканил обществеността да внимава във всички процеси, защото тези изявления, които направиха лидерите на партиите и позициите, които те заеха, са само на думи. Опасяваме се, че те ще се окажат поредният кьорфишек. Двуличието и егоцентризмът са най-големите проблеми в политиката. Да са живи и здрави д-р Соколов и други наши съграждани, но искам да им кажа, че по техния начин градът не може да се развива. Така политика не се прави. Аз искам да зная кой финансира кампанията на Пламен Соколов и на останалите. Но моите съграждани трябва да знаят, че имат кмет, който ще работи с удвоени сили в този мандат. Искам през следващия мандат да докажа на тези, които не ни подкрепиха, че не са били прави. Амбициран съм да се докажа на скептиците и да удвоя постигнатото през вече изтеклия мандат.

Изводът около цялата ситуация в изборите е, че БСП не само губи избиратели, но и присъствие. Дано поне в Общинския съвет са една конструктивна опозиция”, каза Чимев.

На пресконференцията стана ясно, че всъщност Методи Чимев е вторият кмет на Дупница от зората на демокрацията, който беше преизбран за втори мандат. Първият е Панчо Панайотов, който не изкара втория си мандат, защото беше избран за депутат.

Любопитна подробност е фактът, че досегашните задкулисни политици на Дупница д-р Крум Бонев и д-р Кирил Кирилов първи засвидетелстваха подкрепата си за Методи Чимев, но на балотажа в неделя цял ден трамбоваха из града, въртяха телефони с помощта на гардове на Братя Галеви и наливаха гласове в урната на Иван Ибришимов. Кирил Кирилов дори афишира близостта си с хората на Братя Галеви, като опъна огромен плакат на витринното стъкло от пустеещия магазин на бившия шеф на охраната на Галеви – Васил Капланов-Каплата, намиращ се на Развесена върба. Източници на вестник „Вяра” от обкръжението на Крум Бонев издадоха, че той дори гладел панталони за председател на Общинския съвет. Постът му бил обещан от Ибришимов и това бил основният мотив Крум Бонев да агитира цял ден. Дупничани го познават като шеф на вътрешно отделение на общинската болница. Известно е обаче, че той е също така и шеф и собственик на частния медицински център „Асклепий”, който акумулира пациенти от общинската болница, а от там и солидни средства от Здравната каса. По този начин той се превърна в един от най-заможните дупничани с апартаменти в София и Дупница и къщи в околията.

„Имаме абсолютни факти, че Кирил Кирилов и Крум Бонев работиха активно в полза на Иван Ибришимов. В това се състоят парадоксите в Дупница – безпринципните обединения в името на общите интереси. Пред мен стои въпросът какво дясно видяха Крум Бонев и Кирил Кирилов в кандидатурата за кмет на Иван Ибришимов”, коментира Чимев, а Ивайло Константинов добави: „Сметката излиза. Разликата между нас е 3000 гласа. 1500 от тях са ромски, останалите са осигурени от хората, които очакват нещо в замяна от Иван Ибришимов. Това е новият вариант на познатата ни формация, която съм кръстил „аз на тебе, ти на мене”. За тях не е важно кой ще е кметът, въпросът е само да не е Чимев, защото се знае, че Чимев не дава. Въпросът е да си делят те двамата. Последните дни разбрахме, че целият град е раздаден от Соколов, няма градинка, която да си няма стопанин. Парцелирал го е и го е разделил. Сега нека хората да идат и да си получат каквото им е обещал той. Докторът веднъж показа колко не може, сега обаче пак е успял да омае някои хора”.

На пресконференцията стана ясно, че Соколов си има спонсор и това е строителният предприемач Цветан Цветанов. Пламен Соколов влиза в Общинския съвет със секретарката на Цветан Цветанов. На въпрос водили ли са преговори Цветан Цветанов и Пламен Соколов да подкрепят ГЕРБ и обещани ли са им общински обекти в замяна, Чимев заяви, че преговори са водени с Пламен Соколов, но не са стигнали до това какво точно иска Соколов в замяна на подкрепата си.

„Разговорите ни винаги са били принципни. Разочарован съм и от лидера на БДЦ Емил Христов, при това съм крайно разочарован. Той категорично заяви подкрепата си за нас, но тези гласове не се появиха при нас. Само разбрах, че на хижа „Електра” Емил Христов е поканил на среща Иван Ибришимов, на срещата е била и бившият общински съветник Силвия Овчарченска, която работи в ТЕЦ-а по линия на БДЦ, и още няколко човека. Точно в тази хижа и ние разговаряхме с него. Не зная тези срещи, тези двойни игри, какво целяха. Така и не разбрах. Хубаво е, когато дадеш мъжка дума, да държиш на нея, а не да обещаваш на всеки. Ще ви цитирам какво каза д-р Соколов на среща с Методи Чимев: „Аз не мога да подкрепя Ибришимов не защото е комунист, не заради друго, а защото не си го представям като кмет, а си го представям като депутат”. Соколов каза още: „Ще те подкрепя с 1000 гласа, г-н Чимев”. Само че ромските гласове отидоха при Ибришимов. Благодаря, г-н Соколов, следващия път купете 2000, ако може”, заяви Константинов.

„Аз не мога да разбера как се вадят 100 000 лв. за кампания”, каза Чимев, Константинов добави: „И какво очакват да получат срещу тези пари? Това са 11-ите избори, които правим, 10 сме спечелили. Един лев не сме дали, за да купим глас, и никога няма да дадем. Пари дадохме за предизборни студиа и медии, за да стигнат идеите ни до хората. Изборите ни струваха около 20 000 лв., предоставени от областното ръководство на ГЕРБ. Точно каква е сумата, може да каже шефът на предизборния щаб в Кюстендил”, уточни Константинов.

Лидерът на ОДБ Костадин Костадинов е бил пас по време на балотажа, той е призовал своите симпатизанти да гласуват по съвест. „Костадин Костадинов беше на тихия фронт”, подчерта кметът, който заяви, че ще запази стария си екип. Негови заместници отново ще бъдат Красимир Георгиев, Олга Китанова и Крум Милев. Той заяви, че ще направи съкращения в общинската администрация. „Ще има големи промени в общинската администрация, намаляване на персонала, ще има отстраняване на администратори, които създаваха проблеми не на мен, а на гражданите. Това ще бъде малко по-дълъг процес и ще ни е необходимо време”. За гражданите Методи Чимев уточни, че вече всеки ден ще има приемен ден, но пропускателният режим на входа на общината ще бъде затегнат.

„От утре стартираме срещи с всички десни парламентарно представени партии, за да решим какво ще прави, кой ще бъде председател на Общинския съвет и как ще заработи този Общински съвет. Отсега мога да кажа без грам притеснение, че условия няма да приемам. Партия ГЕРБ спечели изборите, има 12 съветници, има си кмет. ГЕРБ е факторът, с който ще се съобразяват останалите. Приемам разумни предложения, но извиване на ръце – не”, каза Чимев и добави: „При целия недоимък се даваха и заплати на общинските съветници, въпреки че администрацията в Дупница е с най-ниските заплати заради 20-милионния дълг, който наследих. Не зная дали ще мога да осигуря заплати на общинските съветници и не зная дали е редно да получават по 1200 лв., каквито са заплатите в Перник. Смятам, че това не е коректно. Статутът на общинския съветник е еднакъв навсякъде, идват на сесия веднъж в месеца. Повечето не знаят за какво гласуват, защото не ходят по комисии и не участват в изготвяне на проекти и докладни. Когато имаш финансово обезпечена община, може да осигуриш и по-добра заплата на съветниците, но в нашия случай това е абсурд. Предполагам, че те ще искат някаква заплата”.

„По презумпция в тези листи е елитът на града. Нормално е този елит да не се интересува от пари, а първата му грижа да бъде да допринесе с идеи и съзнание за развитието на общината. Не зная дали някой ще поиска 1 стотинка, 100, или 1000 лв. от този ОбС. Но не може да се прави сравнение между общинските съветници в София и провинцията. Съветниците в столицата стоят в общината и работят с часове и дни. Съветниците там имат ежедневни заседания по различни комисии. Съветник в София не може да се занимава с друго. Тук това нещо го няма, съветниците идват само за сесии и в повечето случаи искат да научат за какво става въпрос. Те не искат да участват в работата на администрацията и комисиите. Това е грозното в случая, а комисиите и общинските съветници трябва да изработват докладните. В Дупница това нещо го няма. В Дупница се получава така ”Много хубаво сте направили, но защо не сте ни го обяснили”. Какво има да обясняваш, идваш и работиш. Тук се случва, че на хубаво изготвени проекти се казва „не”. Те не са участвали в изготвянето, само знаят, че става въпрос за милиони”, обясни Константинов.

Снимките:

1 Методи Чимев, Ивайло Константинов и Красимир Георгиев

2 Иван Ибришимов

3 Крум Бонев

4 Кирил Кирилов

5 Пламен Соколов

6 Емил Христов

7 Силвия Овчарченска

8 Васил Капланов

9 Костадин Костадинов

10 Щабът на Иван Ибришимов

11 Вергил Кацов

 

Spread the love