”Приятелски огън” между ГЕРБ и РБ след ”Плевен падна”

Filed under: България |

 

Меглена Кунева: Когато ГЕРБ има толкова убедителна победа в цяла България, най-напред е добре да поздравим партньорите и да кажем отлична работа. Аз съм впечатлена и от работоспособността на Цветан Цветанов

241-13-01-gerb-1

Цветан Цветанов и Меглена Кунева коментираха резултатите от изборите и конкретно кампаниите на ГЕРБ и РБ, включително думи на министър и на премиера.

„В тази кампания имаше много неискреност от страна на Реформаторския блок”, каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов по БНТ. „От всички партии, с които формираме парламентарното мнозинство, най-коректни бяха Патриотичният фронт и АБВ”, заяви още Цветанов.

На въпрос какво рискува ГЕРБ, като съсредоточава толкова власт в ръцете си, той отговори, че партията се натоварва с много повече отговорност.

„В тези избори имахме 71 политически партии, които бяха регистрирани в ЦИК, и 3 коалиции. ГЕРБ печели убедително и от общо 5181 общински съветници ГЕРБ взима 1727 – тоест 1/3”, посочи той. По думите му от 265 общини са избрани 129 кметове от ГЕРБ, а от 35 районни кмета, които има в София, Пловдив и Варна, партията има избрани 29.

Според Цветанов това е един невероятен успех. Той уточни, че във Варна от 5 районни кметове общо и петте са на ГЕРБ, в Пловдив от 6 – 5-има са на ГЕРБ, а в София от 24 – 19 са отново на партията, което очертава ГЕРБ като една истинска системна партия и това е огромна работа на всички структури.

„Когато ГЕРБ има толкова убедителна победа в цяла България, на мен ми се струва, че най-напред е добре да поздравим партньорите и да кажем отлична работа. Аз съм впечатлена и от работоспособността на Цветан Цветанов, който беше шеф на предизборния им щаб и свърши много прецизна организационна работа”. Това каза вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева по Нова телевизия, цитирана от actualno.

Мисля и че една реплика през социалната мрежа получи непропорционално внимание. Хората обаче не са крепостни селяни – нека оставим сравненията отпреди 140 години. Не сме в ситуация, в която две империи плячкосват един град.

Така Кунева коментира репликата на здравния министър Петър Москов и реакцията на премиера Бойко Борисов, след като се разбра, че кмет на Плевен става кандидатът на РБ: “Мисля, че в този момент, точно както преди почти 140 години, един паша пише телеграма на един велик везир. Както и тогава, телеграмата е кратка и гласи: „ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО, ПЛЕВЕН ПАДНА“, написа в профила си Москов.

Бойко Борисов отговори, че „за Плевен съпартийците ни положиха огромни усилия да загубим този град, защото бяха толерантни… Да се говори, че е паднал Плевен, като по времето на падишаха, не им отива… Искам да ги помоля да бъдат малко по-скромни и по-толерантни. Не мога да си представя да правя пресконференция, на която да се хваля за един град или град и половина“.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев (ДСБ) обяви гръмотевично завръщане в Плевен.

Кунева смята, че въпросът е изчистен и добави, че Борисов сам е критикувал досегашния кмет Димитър Стойков заради прословутите 9 километра велоалеи в центъра на града. Новият Георг Спартански пък обеща моментално да ги изчисти.

Вицепремиерът посочи и че сигнали за изборни нередности в Плевен има както от страна на Реформаторите, така и от страна ГЕРБ. Кунева даде пример с Буковлък – там 1950 гласа били за Стойков, а само 30 – за Спартански.

Борисов разкритикува и Найден Зеленогорски (ДБГ – РБ), бивш кмет на Плевен, за думите му, че ГЕРБ са купували гласове в Плевен. „Найден Зеленогорски трябва да ми се извини. Ако стои зад думите си, да дойде да ми каже кой е. Откъде накъде ще казва такова нещо?“, ядоса се лидерът на ГЕРБ.

Кунева коментира и репликите на Борисов, че не може да се говори за „изчегъртване” на ДПС. „Аз подобни изрази не използвам – не се говори с такъв тип думи. ДПС са една много важна партия, това е факт – трябва да се говори с повече уважение. Не обобщавам какъв е тонът на ДСБ и не мога да говоря от името на всеки техен член“, подчерта Меглена Кунева.

В неделя Радан Кънев (ДСБ) отбеляза, че измитането на крепостите на ДПС от картата на големите областни градове е факт.

 

Снимка:

Цветан Цветанов: Невероятен успех, ГЕРБ е една системна партия

 

Spread the love