Черните кутии на разбилия се руски самолет „проговориха“: Външно въздействие не е засечено

Filed under: Свят |

 

От „Когалимавиа“ твърдят: „Механично въздействие“ отвън върху руския самолет е единствената обяснима причина машината да се разпадне във въздуха

241-14-01-Samolet=Sinai

Получени са първите данни от разшифроването на черните кутии на руския самолет А321, който катастрофира над Синай, съобщава агенция „Ройтерс”. Най-важната информация е, че пилотите не са изпращали никакъв сигнал за бедствие до диспечерите до мига на удара със земята. Вторият факт, установен категорично от данните, е липсата на външно въздействие върху лайнера по време на полета му. Значи всичко, което е довело до трагедията, е било в самолета. Това подлага на съмнение досегашната версия на авиокомпанията „Когалимавиа”, че причината за катастрофата не е човешки или технически фактор. Преди това от авиокомпанията заявиха, че „механично въздействие“ отвън върху руския самолет, катастрофирал в събота в Египет, е „единствената обяснима причина“ машината да се разпадне във въздуха.

Това сочели изводите на руския Междудържавен авиационен комитет.

„Няма такова съчетание от откази на системи“, което би дало същия ефект, увери Александър Смирнов, зам. генерален директор на превозвача.

Руският самолет A321 на авиакомпания „Когалимавиа“ се разби на Синайския полуостров в събота сутринта 23 минути след излитането си от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всичките 224-ма души на борда – 214 от тях руснаци, включително 25 деца.

Евентуална разхерметизация на корпуса не може сама по себе си да доведе до катастрофа – в такъв случай пътниците и екипажът си слагат кислородни маски, самолетът намалява височината и ако трябва, извършва аварийно кацане, обясни Смирнов.

Катастрофата е била предизвикана от взривна разхерметизация на самолетния салон. Изводът бе направен по-рано от изпълнителния директор на Междудържавния авиационен комитет (МАК) на Русия Виктор Сороченко. Евентуална разхерметизация може да е предизвикана от малка бомба, сложена в багажа (както в случая с боинга на „Пан Американ“, експлодирал над Локърби през 1988-а, припомнят някои медии).

Самолетът е бил във „великолепно техническо състояние“, посочва „Франс прес”, като цитира Смирнов. Същото заяви и зам. генералният директор Виктор Юнг.

Екипажът „вероятно изцяло е изгубил работоспособност“ и не е могъл да сигнализира за бедствие – така обясняват от компанита липсата на опити за връзка с наземните служби по време на аварийната ситуация.

Според Виктор Юнг през последните секунди самолетът е бил „в неуправляем полет, не е летял, а е падал“ вероятно защото е получил „значителни повреди в конструкцията“. Не е имало нито един опит да се осъществи връзка и да се докладва за аварийната ситуация, потвърди той.

Представител на компанията допълни, че на 26 октомври двата двигателя на самолета са преминали успешно бароскопичен тест, по време на който не са открити никакви проблеми. Компанията изключи и възможността човешка грешка да е в основата на инцидента.

Руският министър на транспорта Максим Соколов определи като недостоверна разпространяваната от някои медии информация, че руският самолет е бил свален от зенитна ракета, изстреляна от терористи.

За да се разбере точната причина, освен анализ на записите от черните кутии ще трябва да бъдат събрани всички отломки от самолета, пръснали се на огромна площ – около 8 на 4 километра, за да се възстанови контурът на падналата машина.

„Само внимателен оглед на всички подредени елементи и проверка дали носят следи от експлозив ще покажат какво е разрушило самолета“, обяснява „Комерсант“.

Самолетна катастрофа заради повреда, и то на голяма височина, е нещо много рядко, отбелязва експертът Александър Фридлянд – най-често причина е човешкият фактор, а самолети се разбиват предимно при излитане или кацане”, припомня той. Според него в машината може да е избухнал пожар заради повреди в електросистемата или експлозия в багажника. Вестникът поставя под съмнение хипотезите, че самолетът е бил твърде стар. Катастрофиралият лайнер е бил на 18 години, а средната възраст на руските самолети е 21 години, отбелязва „РБК дейли“.

Ирландската служба по въздухоплаване заяви вчера, че разбилият се в Синайската пустиня самолет е регистриран в Ирландия и местните регулатори са констатирали по-рано тази година, че документацията му е в ред, предаде „Асошиейтед прес”. Самолетът „Еърбъс“ А321 е бил собственост на ирландската компания „Уилмингтън тръст Ес Пи сървисиз (Дъблин)“ и е отдаден под наем на руската авиокомпания „Метроджет“.

Въздухоплавателната администрация посочва, че понеже самолетът е регистриран в Ирландия, „през април/май т.г. Ирландската служба по въздухоплаване е извършила годишен преглед на сертификатите на самолета в рамките на ежегодните си процедури по подновяване на Сертификата за летателна годност и всички сертификати са били задоволителни към онзи момент“.

Службата допълни, че съгласно международните правила за въздухоплаване Русия е отговорна за всички аспекти на експлоатацията на самолета, включително за поддръжката и сигурността.

 

Снимка:

Данните от черните кутии показват липсата на външно въздействие върху лайнера по време на полета му.

 

Spread the love