200 полицаи блокираха за час движението пред Първо районно управление в Благоевград, шефът на синдиката Илия Велев: 3 патрулки пазят 100-хиляден град, стресирани сме

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

 

Зам.-шефът Петър Зашев опита да въдвори ред, никой не му обърна внимание

243-04-01 protest1

Около 200 цивилни и униформени полицаи излязоха на протест  пред сградата на ОД на МВР в Благоевград. Те затвориха за близо час една от основните улици в центъра. Причина за протеста е несъгласието с реформата, която готви правителството. Полицаите се противопоставят на текстовете, че заплатите, които получават при пенсионирането си, които в момента са 20, ще бъдат намалени на 10 от догодина, както и на премахването на класа „прослужено време“. Колите започнаха да обикалят района, за да избегнат задръстване.

243-04-01  protest2

Пред протестиращите излезе зам.-директорът на полицията Петър Зашев, който им прочете обръщение от главния секретар на МВР Георги Костов, в което се обясняват решенията за правата им и се умоляват да спазват законите. В писмото бяха  описани думите на премиера Борисов, че 10 заплати ще бъде обезщетението на новоназначените служители на МВР, сегашните си остават с 20 заплати.

243-04-01  protest4

„Призовавам ви да напуснете пътното платно. Нека спазваме Закона за МВР и Закона за събранията, митингите и манифестациите. Нека позволим на гражданите свободно да се придвижват, някои бързат за работа, други – да си вземат децата от училище. Да не блокираме движението, за да не създаваме настроения в обществото срещу нас, каквито вече има“, каза Зашев, но никой не се трогна от думите му. Полицаите отказаха да изпълнят разпореждането. Те заявиха, че са готови да получат актове за нарушението, което извършват. Пред медиите обясниха, че работят при мизерни условия и стрес, оплакаха се от натоварената работа, като пример дадоха, че вечер 100-хиляден Благоевград се пази само от три патрулки. Шефът на синдиката в ОД на МВР – Благоевград Илия Велев подкани представители на местните медии на място да видят при какви условия протича работата на служителите на реда. „Подкрепяме исканията на колегите си в София. Настояваме за незабавно оттегляне на законопроекта за бюджет 2016 г., засягащ социалните права на служителите в сектор „Сигурност“, каза Велев. Той обясни още, че полицейските служители очакват подкрепа от колегите в цялата страна. Униформените са решени всеки ден да излизат на протест, докато не видят черно на бяло, че правата им се запазват напълно. В тяхна подкрепа дойдоха и десетки пенсионирани полицаи, както и представители на охранителните фирми в града. Над 100 полицаи от Петрич и Сандански също блокираха по обяд  пътя за ГКПП-Кулата на 100 метра преди пункта. Те стояха около 20 минути в знак на протест срещу орязването на социалните им придобивки. За това време се натрупа колона от около 4-5 км тирове. По времето, когато започна протестът им, спря токът на целия пункт. Обстановката на Кулата бе усложнена и заради строителството на нов терминал от гръцка страна. Заради това и преди протеста имаше вече образувала се колона от 3 км, бавеше се и обработването на тировете от гръцка страна. На ГКПП Илинденци-Ексохи също движението бе спряно от близо стотина протестиращи полицаи от района на Гоце Делчев за около час.

Снимките:

1  Илия Велев обясни, че полицейските служители очакват подкрепа от колегите в цялата страна.

2 и 3   Полицаите блокираха за час движението пред Първо районно управление.

Spread the love