100 роми окупираха съда в Дупница, искат арест за неформалния лидер на Гиздова махала Калин Георгиев! Майката на пребития в кърваво меле Любен Любенов – Снежана: Калин е поръчителят, синът ми е в кома

Filed under: Дупница,Кюстендил |

 

Ромите заплашиха да блокират Е-79 след среща с шефката на прокуратурата Даниела Гюрова, говорителят Емил Павлов: Евгени Янев пусна жалба срещу Калин Георгиев за закана за убийство

Калин след боя: И мен ме ритаха в главата, не знам защо бях арестуван

244-01-01-romi-3 copy 244-01-01 romi-1 copy 244-01-01-romi-2 copy

100 роми от Горна махала окупираха Районния съд в Дупница вчера, настоявайки подбудителят на жестокия побой отпреди 40 дни над 34-годишния Любен Любенов да бъде съден.

244-01-01 Калин Георгиев - P1370207 copy

В момента Любен Любенов е в кома. Протестиращите искат Районната прокуратура да разпореди задържането под стража на неформалния лидер от ромската Гиздова махала Калин Георгиев. Ромите смятат, че Калин Георгиев е поръчителят на побоя.

70-01-daniela gurova  new copy

Според тях прокуратурата и полицията бездействат по случая, а Калин Георгиев покровителстван ли е от община Дупница, питат ромите. Пред репортер на „Вяра” майката на Любен – Снежана Димитрова, подчерта, че положението на сина й е много тежко: „Синът ми е с много тежка мозъчна травма.

181-02-01-emil PAVLOV new copy

Още е в реанимацията на болница „Токуда”. В кома е и вдига температура, което притеснява и нас, и лекарите. Докторите казаха, че е ударен с твърд предмет на 3-4 места в главата, ритан е по главата и само Господ може да му помогне. Непрекъснато се молим за него, ходим по черкви”. Снежана посочи, че Калин Георгиев е подбудителят на кървавото меле в Горна махала. „Искаме Калин Георгиев да бъде задържан под стража, защото той е подбудителят на случилото се. Заради кавга между тийнейджъри той е накарал хората от Гиздова махала да бият наред наши момчета. Той и Данчо, на когото не знам другите имена, са инициаторите. Аз иначе не познавам Калин. Виждала съм го само по телевизията и веднъж на живо в общината, където снаха ми работи като медиатор”, заяви Димитрова.

244-01-01 ULi-0 IVAILO ILIEV

„Властта закриля Калин Георгиев, който за нас е убиец. Нашето момче бере душа в болницата и не се знае дали ще оживее, а Калин Георгиев е на свобода. Протестът ни е мирен, но искаме правосъдие”, каза една от недоволстващите.

Съпругата, братът и бащата на Любен имаха възможността да разговарят с районния прокурор Даниела Гюрова. След срещата с шефката на държавното обвинение ромите заявиха, че ще продължат протестите си. Възнамерявали да затворят главен път Е 79, да протестират в София и да искат срещи с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Говорителят на прокуратурата Емил Павлов обясни, че в Районната прокуратура е постъпила жалба от Евгени Янев срещу Калин Георгиев за закана за убийство. Посочи, че по жалбата се извършва проверка. По случая работи прокурор Ивайло Илиев. „По случая се работи активно вече над месец. От 27 септември насам не сме спирали да работим. Разпитани са 27 свидетели, извършени са огледи, претърсвания, разпознавания. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител и няма привлечен като обвиняем, тъй като не са събрани достатъчно доказателства за виновно лице. Когото колегата събере достатъчно доказателства за виновно лице, ще има привлечен обвиняем”, каза Павлов.

Както писахме, в края на септември конфликт между младежи от двете махали прерасна в кърваво меле. Среднощният екшън се бе разиграл на ул. „Драгой болярин”, като най-тежко пострада изпадналият в кома Любен Любенов.

Калин Георгиев бе арестуван след побоя, а след като бе освободен, разказа: „Всичко се случи заради Евгени Ладимото, който насъсква децата си да бият по-малки момчета от нашата махала. Последният случай беше с 16-годишния Криси, той беше смазан от бой. Преди инцидента по телефона ми се обадиха моите племенници Данчо и Любчо, които са на 15 и 16 г., и ми се оплакаха, че ги тормозят. Аз бях на сватба и веднага тръгнах към Горна махала. На спирката пред магазина за хранителни стоки намерих Евгени и отидох да го питам докога ще продължава с тия вражди. Казах му: ”Евгени, докога ще продължаваш с тия разправии?” Тогава той и неговите хора ми устроиха капан. Събраха се около 30 души и започнаха да ме ритат в главата. Не знам защо ме арестуваха. В мелето съм ударил няколко пестника на един от нападателите. Мисля, че те удариха пострадалия. Не знам със сигурност точно какво стана”, обясни Калин Георгиев.

Припомняме, че строителният бизнесмен Евгени Янев, който е чичо на Любчо, заяви: „Любен заслужава цялата любов на Бога, за да оживее и оздравее. Той спаси двамата ми синове от сигурна смърт, като препречи с тялото си удара, който бе предназначен за моите момчета. Аз бях по-назад от тях, но той беше пред тях и ги защити с тялото си, успя да извика: „Спасявай ги!” Аз за две минути успях да спася децата си и да ги изведа от кървавия ад, който беше предназначен за тях”.

 

Снимките:

1,2 и 3 Ромите настояват Калин Георгиев да бъде задържан под стража Снимки: Валентин Борисов

4 Калин Георгиев

5 Даниела Гюрова

6 Емил Павлов

7 Ивайло Илиев

 

Spread the love