Напрежение тресе Батановци! Хората протестират срещу вота на „пришълците”, дали 40 гласа за Радослав Банчев от ГЕРБ, заканиха се: Няма да го пуснем в кабинета

Filed under: Актуално от днес,Перник |

07-01

 

Изключително напрежение тресе втория град в община Перник – Батановци. Част от местните жители протестират срещу избора на кмет. За местен градоначалник на първия тур на 25 октомври се надпреварваха девет кандидати. На втория един срещу друг се изправиха двама Радославовци – Банчев, зад когото стоеше подкрепата на ГЕРБ, и Петров, издигнат от БСП.

Кандидатът на ГЕРБ спечели с около 40 гласа. Част от местните твърдят, че изборът бил манипулиран и всъщност тези 40 вота не били реални. След като бяха приети промените в Закона за изборните регистриции, със заповед на областния управител Ирена Соколова във всички общини от региона бяха извършени проверки, свързани с изборния туризъм. В Батановци обаче никой, дори огорченият от загубата кандидат за кмет, не реагирал. И едва когато се стигна не просто до балотаж, а след като стана ясно, че го е загубил, скандалът избухна. Радослав Петров заяви, че населението се увеличило, на 5 адреса били регистрирани около 100 външни, което според него опорочило вота и гарантирало победата на един от кандидатите. Жители на Батановци се заканиха, че няма да пуснат новоизбрания кмет Радослав Банчев да влезе в кабинета си. Те твърдят, че едва в последния момент разбрали, че пришълците в малкото градче на практика са определили кой да го управлява в следващите 4 години. В един от имотите на улица „Трети март”, стопаните били двама, но имало записани още поне 10 новозаписани, а възрастна жена  обитателка на имота обясни, че знаела само за майка, син и дъщеря. Иванка Георгиева, която е първа братовчедка на Радослав Банчев, пък била разбирала в деня на балотажа, че в нейната къща са записани хора, които не познава: ”Останах потресена. Хората ме гледат с презрение и ми казват, че аз мошеничествам. Болно ми е само едно, че той е мой пръв братовчед и просто ми хвърли помия върху главата”.

Снимката

Радослав Банчев от ГЕРБ

 

 

 

Spread the love