Смъртни заплахи от френски легионери принудиха Ембака да се предаде, благоевградчани искат доживотен затвор

Filed under: Благоевград |

 

Убиецът на Николай Чивиев от „Агромах” е задържан за 72 часа

246-01-09 ембака

Убиецът от АМ „Струма” Емил Първанов-Ембака се предаде след близо 5-месечно издирване в Окръжен съд-Благоевград. С появата си той хвърли в шаш магистратите. Убиецът на легионера Николай Чивиев се яви в сградата на Темида с адвоката си Росен Недин. Държавното обвинение веднага постанови задържането му за 72 часа. Ембака се е предал доброволно заради отправени заплахи към него и семейството му от бивши френски легионери.

246-01-09 Николай Чивиев

Дори имало и заплашително писмо до семейството му, в което пишело, че ако сам не се предаде до дни, то от семейството му няма да има и помен. Припомняме, че полицията издирва под дърво и камък Емил Първанов-Ембака в продължение на повече от 130 дни за убийството на работник на фирма „Агромах“ на един от пропускателните пунктове през лятото. Нелепото убийство стана посред бял ден. Веднага след това на Ембака е повдигнато обвинение, че на 26 юни около 13,30 часа на новостроящия се лот 4 на автомагистрала „Струма“ умишлено е умъртвил Николай Чивиев – престъпление по чл. 115 от НК. Кървавата трагедия се разигра на километър след село Левуново в посока Кулата. Ембака навлязъл със своя лек автомобил „Сеат“ в забранения за движение участък. С него пътували съпругата и детето му. На нарушението веднага реагирал координаторът на движението по постовете на фирмата Николай Чивиев. Той направил забележка на мъжа в сеата, възникнал спор, двамата се скарали. Стигнало се и до саморазправа, в която Ембака грабнал голям камък и го стоварил в главата на 47-годишния служител на строителната фирма. По пътя към Спешния център в Сандански Чивиев издъхнал, а убиецът му напуснал местопроизшествието с кола на свой приятел, който извикал по телефона. Според свидетели е видян за последно край Спешен център в Сандански, но щом разбрал, че работникът е починал, изчезнал. Непосредствено след извършване на престъплението извършителят се укри, което наложи обявяването му за национално, а по-късно и за международно издирване чрез издаване на европейска заповед за арест. Николай Чивиев от дълги години живеел в София. Майка му е от Симитли, а баща му – от съседното село Черниче. Мъжът 17 години е служил във Френския легион. Николай е баща на три деца. Той бе погребан на 28 юни в столицата. Предстои прокуратурата да внесе искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия. „Няма какво да кажа към момента. Факт е, че моят клиент доброволно се яви в прокуратурата и се предаде. Толкова време се укриваше заради отправените заплахи от бивши легионери във Френския легион, с които е служил Чивиев. Тези закани бяха чрез медиите, а и с писма до семейството му“, лаконичен бе адвокат Росен Недин. Той обаче не уточни дали клиентът му през цялото време е бил в страната, или се е криел в чужбина.

Благоевградчани поискаха доживотен затвор вчера за Ембака. Хората масово коментират, че щом е отнел човешки живот, трябва да понесе най-тежкото предвидено наказание. Хората дори коментираха, че ако Ембака не се е предал доброволно, полицаите така и нямало да го намерят. „Колкото търсят Братя Галеви, толкова и Ембака щяха да го открият, важно е да си получат 20-те заплати”, коментираха благоевградчани.

Снимките:

1 Емил Първанов-Ембака

2 Николай Чивиев

Spread the love