„Соколите на пустинята“ и сирийската армия изгониха терористите от стратегически пункт

Filed under: Свят |

 

246-13-04-Siria-3 copy

Сирийските войски и опълченци, под прикритието на авиогрупата на Русия, със серия последователни удари успяха да освободят окупирания от „Ислямска държава“ стратегически важен пункт Гмам в провинция Латакия, съобщава lifenews.ru. Терористите са се опитали с няколко контраатаки отново да влязат в града, но нападенията им са отблъснати. От височините около Гмам, който местните жители наричат „Вратата към пристанището“, терористите са държали под обстрел Латакия, в чиито предградия е базирана руската авиогрупа. Стратегически важният населен пункт, от който мирните граждани са избягали или са били избити, е бил атакуван от подразделения на правителствената сирийска армия и опълченци от отряда „Соколите на пустинята“.

След като са превзели Гмам, те открили под руините му цял подземен град на терористите с множество тунели, блиндажи, складове за оръжие и боеприпаси. Някои от джихадистите са успели да избягат по тунелите.

„Нусра, „Ислямска държава“, Свободна сирийска армия – всеки ден излизат с нови имена. Който им дава парите, той ги кръщава. В началото се опитваха да се съпротивляват, но когато разбраха, че няма да се откажем да вземем града, избягаха по тунелите“, разказва опълченецът Ал Вазир.

„Ние унищожихме зенитно въоръжение на терористите, отрязахме пътищата им за снабдяване. Искам да потвърдя, че сътрудничеството между сирийската и руската армия е много точно. Руската авиация успя да ги удари точно там, където беше пунктът им за управление в района“, свидетелства командващият операцията Ибрахим.

Армията на Дамаск продължава да изтласква терористите към планините, активни бойни действия се водят в районите между Идлиб и Хама.

 

Снимка: Под сринатия от джихадистите Гмам има цял подземен град с тунели и блиндажи.

 

Spread the love