Олимпийски шампион открива сезона в Банско на 12 декември

Filed under: Спорт |

 

248-15-03-Vasmayer

Легендарен скиор от близкото минало ще открие зимния сезон в Банско на 12 декември. За тържеството у нас ще пристигне световният и двоен олимпийски шампион Маркус Васмайер. В шоуто на Бъндеришка поляна в курорт №1 на Балканите ще се включат още единственият 5-кратен носител на Големия кристален глобус Марк Жирардели и скиор №1 на България за всички времена Петър Попангелов.

Васмайер има 9 победи в стартове от Световната купа в кариерата си, като 6 са в супергигантския слалом, където взема и Малкия кристален глобус през 1986 г., 2 са в спускането, а 1 е в комбинацията. На 21 години Маркус печели титлата в гигантския слалом на световното първенство в Бормио (Ит). Ореолът на кариерата му обаче е през 1994 г., когато изненадва всички с два златни медала на олимпиадата в Лилехамер (в супер г и в гигантския слалом). Това обаче слага край и на спортната му кариера, тъй като Васмайер взима решение да се откаже на върха на славата си.

До миналата година, в продължение на 20 сезона, германецът неизменно бе коментатор на ARD за световните купи, но сега отстъпи мястото си на 2-кратната световна и 3-кратна олимпийска шампионка Мария Хьофъл-Рийш.

Както се знае, от новия сезон на Банско ще заработи и нов лифт – Шилигарника-Тодорка, който ще извозва почти 3 пъти повече туристи към пистите, отколкото старият.

 

Снимка: Световният и двукратен олимпийски шампион Маркус Васмайер

 

Spread the love