Конституционният съд суспендира ”отделянето” на Каталуния

Filed under: Свят |

 

249-13-05-Katalunia

Испанският конституционен съд суспендира резолюцията на каталунския парламент за отделяне на Каталуния. Единайсетте магистрати приеха единодушно съдебно решение, в което приемат за разглеждане внесената жалба срещу този текст, предаде АФП, цитирана от БТА. Съдебното решение води до автоматично суспендиране на приетата в понеделник резолюция до разглеждането на жалбата по същество.

Испанското правителство оспори пред Конституционния съд решението на регионалния парламент на Каталуния. Адвокати са подали иска от името на държавата, която призовава съда да суспендира решението на каталунския парламент, докато то се проучва, както и да предупреди каталунските лидери да не предприемат нови стъпки в процеса на отделяне.

Решението на съда бе взето по-малко от 48 часа след приемането на документа от каталунския парламент, който обявява началото на „процес за създаване на каталунска държава под формата на република“, като крайният срок за откриване на процедурата е 2017 г. Текстът на резолюцията уточнява, че парламентът на Каталуния е „суверенен“ и няма да се подчини на решенията на испанския конституционен съд, който е наречен „нелегитимен“ и „нямащ съответната компетентност“.

„Политическата воля на каталунското правителство е да следва заложения в резолюцията план“, заяви пред журналисти вицепремиерът на Каталуния, г-жа Неус Мунте, след като стана ясно решението на Конституционния съд.

„Това не е просто реакция на едно решение, одобрено от (каталунския) парламент. Тук става дума за защита на цялата страна“, каза на свой ред премиерът Мариано Рахой. Той добави, че на североизточната автономна провинция няма да бъде разрешено да се отцепи от Испания.

 

Снимка: Плакат на поддръжници на независима Каталуния с цитат на Ганди

 

Spread the love