Прокуратурата реши: Зам.-шефът на ЮЗДП Василий Маринковски е чист, лесничеят Георги Соколов не е крал дървесина

Filed under: Благоевград,Дупница,Кюстендил |

Директорът на ДГС – Дупница, Атанас Диманков: Горските служители са професионалисти, защото бранят с риск за живота си зеленото злато на България

249-01-marinkovski

Прокуратура прекрати досъдебното производство срещу зам.-шефа на ЮЗДП Василий Маринковски, образувано по сигнал на бившия лесничей Георги Амбарков. Той твърди, че Василий Маринковски е потулил преписка за кражба на дървесина от горския Георги Соколов, който бил изловен с три тира дърва в центъра на село Бадино. Свидетел на случая е кметицата на селото, съставен бил и акт за 1,5 куб. м едър иглолистен материал.

249-01-dimankov

Амбарков твърди, че цялата документация по случая е изчезнала и стовари вината върху Мариковски и популярния дупнишки адвокат Александър Райнов.

249-01-georgi sokolov

Освен Маринковски бяха разследвани и служители в ДГС – Дупница. По случая няма извършено престъпление. Прокурорите разследваха и оголените гори над дупнишкото село Бистрица. прокурорите са установили, че подчинените на горския шеф в Дупница Атанас Диманков са си гледали съвестно работата и не са допуснали бракониери в гората.

Както „Вяра” писа, прокуратурата реши, че няма данни за извършена незаконна сеч в района на село Бистрица, която да е прикривана от служители на ЮЗДП – Благоевград, съобщи в писмо до вестника говорителят на Районна прокуратура-Дупница, Емил Павлов. В писмото той пише, че прокуратурата се е самосезирала и е извършила проверка по повод публикацията на вестник „Вяра”, в която бившият лесничей Георги Амбарков излага твърденията си за извършена незаконна сеч в гората над Дупница.

От ЮЗДП бяха категорични, че огромното оголено петно от 100 дка в гората е в резултат не на безогледна бракониерска сеч, а на ветролом и ветровал.

„Работниците и служителите в горското стопанство в Дупница, както и ръководството на ЮЗДП – Благоевград са достойни хора, професионалисти. Аз вярвам в тях, защото те са цяла школа. Най-голямото богатство на двете дружества са именно служителите, които бранят ревностно зеленото злато на България”, каза Атанас Диманков.

Снимките:

1 Василий Маринковски

2 Атанас Диманков

3 Георги Соколов

Spread the love