Кюрдите изгониха джихадистите от иракския град Синджар

Filed under: Свят |

 

13-02-Kurdi

Иракските кюрдски бойци пешмерга са поели контрола на центъра на стратегическия северен иракски град Синджар.

В операцията по освобождаване на града, започнала вчера, участват около седем хиляди кюрдски бойци. Те издигнаха свое знаме в центъра на Синджар и започнаха да стрелят във въздуха от радост, че офанзивата им е успешна, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА и „Фокус“.

Кюрдският регионален съвет за сигурност съобщи, че пешмергите са влезли в града „от всички посоки“ и прочистват града от присъствието на джихадистите. Пешмергите са поели контрола върху стратегически обекти в Синджар, сред които са общински сгради, циментов завод, болница и силоз.

Президентът на полуавтономната област Кюрдистан в Ирак Масуд Барзани заяви, че „Ислямска държава“ в Синджар е разгромена, съобщи Асошиейтед прес. Пред кюрдски бойци в града Масуд Барзани каза, че победата е много важна, защото Синджар „се е превърнал в символ на несправедливостта срещу кюрдския народ“.

„Тази победа може да се окаже много важен фактор в усилията за превземане на Мосул“, добави Барзани.

Кюрдската офанзива е подкрепена от удари на ръководената от САЩ международна коалиция.

„Ислямска държава“ държеше Синджар, разположен на запад от Мосул от август 2014 г. В това време градът бе напуснат от около 400 хил. свои жители.

Оттогава джихадистите убиха или поробиха хиляди членове на религиозното малцинство язиди. Тогава десетки хиляди язиди бяха хванати в капан в близката планина Синджар без храна и вода в продължение на много дни, докато не бяха спасени от сирийските кюрди.

Рискът от геноцид бе един от ключовите фактори за решението на САЩ да започнат удари в Ирак.

 

Снимка: Кюрдски бойци пешмерга помагат на възрастен язид

 

Spread the love