Атентатите в Париж може да сближат САЩ и Русия

Filed under: Свят |

 

250-13-02-La Franse

Справянето с терористичната заплаха и подпомагането на бежанците е възможно единствено с общи усилия, заяви президентът на Русия Владимир Путин. Изказването е направено по време на неформална среща между лидерите на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) в Анталия преди началото на официалната среща на Г-20.

„Всички отлично разбираме, че справянето с терористичната заплаха и подпомагането на милионите хора, загубили своя дом, е възможно само чрез общи усилия на цялата световна общност“, категоричен бе руският държавен глава.

Путин подчерта още, че страната му съчувства на пострадалите от ужаса в Париж хора.

Светът се променя и този шок, трусът в Париж вероятно ще променят малко приоритетите на нашите колеги във Вашингтон и другите столици на страните – членки на НАТО, изтъкна той, отговаряйки на въпрос дали атаките ще сближат САЩ и Русия, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Атентатите в Париж може да накарат американското правителство да обмисли възможността за засилване на военните действия срещу групировката „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, предаде „Асошиейтед прес”. Анализатори по отбраната обаче предвиждат само ограничени нови военни действия, а не значителни ходове като предприемане на сухопътна операция.

Бивш командир на НАТО смята, че алиансът би трябвало да се включи в битката. Правителството на САЩ настоява, че подходът му за борба с „Ислямска държава“ е правилен и че терористичната заплаха не оправдава голяма американска сухопътна офанзива нито в Сирия, нито в Ирак.

Анализатори обаче казват, че нападенията в Париж може да накарат САЩ да преосмислят позицията си и да доведат до ограничени действия като пращане на американски военни съветници по-близо до фронтовите линии с иракските сили и воюващите против „Ислямска държава“ бунтовници в Сирия.

 

 

Снимка:

Париж след атаките в петък, 13 ноември

 

Spread the love