Българи в Париж разказват за хаоса и ужаса от терора

Filed under: Свят |

Терористите ще са победили в момента, когато се заключим вкъщи и чакаме да дойдат да ни застрелят”, категоричен е един от българите

Daniel Chamoro

Часове след най-кървавите атентати във Франция, парижани отново са на улицата. Без паника. Без ужас. Без страх от терористите, отнели хиляди невинни човешки животи, разказват пратениците на Нова ТВ Александрина Аврамова и Николай Дойнов.

След атентатите в петък вечерта, френските власти наложиха забрана за публични събирания, от страх, че терористите отново може да ударят. Това обаче не попречи на хиляди граждани да отидат до Площада на Републиката, да запалят свещ и да оставят цвете в памет на жертвите.

Именно там, под статуята на Републиката в началото на годината милиони дойдоха да кажат „не” на терора след атентата срещу сатиричния седмичник „Шарли Ебдо”. Цяла нощ хиляди прииждаха към това символично място, за да покажат, че тероризмът никога няма да победи.

По-късно пред Ники Дойнов приятелят на една от ранените при атентатите в Париж – българският художник Стефан Николаев, разказа за ужаса от терора, с който се е сблъскала половинката му и самият той.

Алис била простреляна с два куршума от автомат „Калашников”. Единият попаднал в гърба й, а другият – в таза. Като по чудо младата жена оцеляла, защото не били засегнати жизнено важни органи в тялото й. „Алис си спомня шума и болката. Разказва, че първоначално видяла само искри – като в Дисниленд”, казва Стефан.

Малко, след като Алис била настанена в болница, той видял сакото й – с дупка от куршум на гърба.

Младежите, които пушели пред един от атакуваните от терористите барове, били буквално посечени при стрелбата.

Българинът Христо Митов пък бил в заведение на метри от бара, атакуван от терористи в Париж.

„Хаосът беше пълен. Видях как много хора изведнъж започнаха да тичат по улицата”, спомня си Митов. Той не чул изстрелите от бара. Веднага след това в заведението, в което седял, дошла полиция и наредила всички да напуснат района незабавно.

„Не трябва да се страхуваме.

Терористите ще са победили в момента, когато се заключим вкъщи и чакаме да дойдат да ни застрелят”, категоричен е Митов.

Още един българин е бил в епицентъра на събитията в Париж. Това е Даниел Чаморо с българско и френско гражданство, съобщава bTV. Той е професионален барабанист и вокалист. Чаморо оцелял при събитията в концертната зала Батаклан. Той е с прострелна рана в крака. Намира се в една от парижките болници.

Както стана ясно един български гражданин е загинал при убийствения атентат в Париж. Мъжът се казва Себастиен Проази и е с двойно гражданство – българско и френско. Той e адвокат и работел в Европейската комисия.

38-годишният Себастиян е бил в бар „Малката Камбоджа“ с двама свои приятели. В момента на атаките обаче той бил сам, тъй като точно тогава те излезли навън.

 

Снимка:

Пострадалият при атаката Даниел Чаморо е с прострелна рана в крака. Той е с българско и френско гражданство.

Spread the love