Административният съд решава в петък дали ще брои  бюлетините в Сапарева баня, кметът Калин Гелев: Директорът на УСШ е призовавал децата да карат родителите си да гласуват за опонента ми, грозно е

Filed under: Дупница,Кюстендил,Сапарева баня |

251-04-02

Административният съд в Кюстендил допусна разпит на свидетели по делото за изборите за кмет на община Сапарева баня, заведено от издигнатия за градоначалник от Инициативен комитет Васил Маргин. Председателстваният от съдия Иван Демиревски съдебен състав допусна разпит на 6 свидетели на жалбоподателя Васил Маргин и 6 на ответната страна, на избрания за кмет Калин Гелев. На следващото заседание по делото, насрочено за 13,30 часа в петък (20 ноември), съдия Демиревски ще се произнесе дали ще бъде допуснато ръчно броене на бюлетините от 6 секции (1, 2, 4, 5, 6, 7). Съдията ще прегледа протоколите от 10-те секции в община Сапарева баня и ще прецени дали има външни намеси, които да разколебаят доказателствената сила на тези документи. Той припомни по време на заседанието, че членовете на СИК са длъжностни лица по смисъла на закона и носят наказателна отговорност за действията си.

Адвокат Тодорка Петкова, която представлява жалбоподателя и независим кандидат за кмет Васил Маргин, поиска ръчно броене на бюлетините на три секции в курортния град, две в село Сапарево и една в Овчарци, както и на всички недействителни бюлетини. Тя посочи, че двама от членове на ОИК-Сапарева баня – Калинка Андреева и Силвия Недялкова, която е и зам.- председател на ОИК, са подписали с особено мнение протокола, с който е обявен за избран за кмет Калин Гелев за кмет.
„Получихме и подадохме на тел. 112 и до прокуратурата множество сигнали за натиск срещу жители на общината в последните дни преди балотажа и в самия изборен ден. Всички преписки бяха прекратени, но аз съм спокоен, защото хората от общината знаят за какво става дума. Имаше действия, които притискаха, принуждаваха хората да гласуват за опонента. Аз губя с по-малко от 1% – 44 гласа, или по друг начин казано – 23 бюлетини, подадени за мен, но отчетени за опонента ми, обръщат резултата. Ние нямахме членове в СИК, а само застъпници и представители и тогава, когато един член на СИК не иска явно да обяви една бюлетина за кой кандидат е, остава застъпника без информация. Искаме ръчно броене, защото преди 2 години същата политическа сила (ГЕРБ) оспорва изборите за кмет на село Овчарци, като ОИК бе ръководена и тогава, и сега от същата политическа сила, и се направи ръчно броене на бюлетините, се оказа, че към резултата на спечелилия кандидат се добавиха още 11 гласа и преднината му се удвои. Допускаме и чисто технически грешки при броенето и попълването на протоколите. Убеден съм, че след ръчното броене резултатът ще бъде различен, и то в моя полза. Иначе нямаше да обжалвам“, заяви Васил Маргин.

„Отсрещната страна цели да отнема повече от работното, лично време, а общината е пред толкова тежки проблеми, наследени от предишното управление, че просто не ми се говори. С почуда разбрах снощи, ако говорим за феърплей, директорът на УСШ към общината в Сапарева баня е призовавал децата да подканят родителите си да гласуват за опонента ми. Те през цялата кампания използваха деца. Минаха всякакви граници относно етичното и морално поведение. Видяха се и действията, извършени срещу наши рекламни материали в кампанията. Установени са нарушителите. Просто е грозно и мисля, че е поредното падение на опонентите“, е коментарът на Калин Гелев.

Според председателя на ОИК-Сапарева баня Илияна Базиргянова жалбата на Васил Маргин е неоснователна, защото комисията е определила резултатите на база протоколите от СИК.

Снимката:

Гелев и Маргин се явиха пред Административен съд днес. Снимка: Дарик

 

 

 

Spread the love