50 роми хвърлиха метлите и вдигнаха бунт пред община Дупница с лозунга „Няма да работим, докато не ни платят”

Filed under: Дупница |

Зам.-кметът Красимир Георгиев: Парите трябва да дойдат от социалното министерство след приключването на програмата, но ще има плащане в сряда, хората са гладни

Живка Йорданова: Синът ми няма с какво да отиде на училище, остана без обувки и тетрадки, изгониха го от ОУ „Неофит Рилски”

251-02-01  06

 

„Няма да работим, докато не ни платят”, с този лозунг около 50-ина роми блокираха входа на община Дупница вчера заради неполучени заплати. „На работа сме от 16 септември, днес е 16 ноември, а още не сме взели никакви пари.

251-02-01  0407

Трети месец не сме видели никакви пари. Трябва всеки месец да ни дават минималната заплата, а те не са ни дали и по 20 стотинки, затова сме се струпали тук пред общината”, каза Цветана Огнянова и добави: „Работим по озеленяването на общината. Срокът на заетостта ни е до 14 декември. Ходим по селата, ходим и в града. Повечето сме жени. Нашият началник се казва Нина, знаем я само по малко име, работи в 15-а стая.

251-02-01  ТРЯБВА САМО ГЕОРГИЕВ DSC02416

Дори чували за боклука не ни дават, ние си ги купуваме с лични пари. Около 150 души сме, но повечето ги е страх да дойдат и затова сме само около 50. Най ни е яд, защото ние подкрепихме кметската управа в изборите, а те сега се правят на дръж ми шапката. Аз даже бях застъпник на изборите. ”

251-02-01- NINA ALEKSANDROVA

„Моят син няма с какво да отиде на училище, няма обувки, няма платненки, няма тетрадки. Изгониха го от училище „Неофит Рилски”. Детето ми реве за парички”, заяви Живка Йорданова.

Оказа се, че протестиращите са назначени на работа в социално предприятие по озеленяване по програма „Интегра” със задачата да почистват района около новоизградените социални жилища на територията на старите казарми в града и други площи. Протестът им се оказа абсолютно неоснователен и незаконен, тъй като програмата, по която се трудят, предвижда заплащане не по месеци, а при приключването й.

„Многократно сме обяснили на тези хора, че общината не разполага с 380 000 лв., колкото е размерът на заплатите им. За да даде парите, те трябва да бъдат преведени по оперативна програма от социалното министерство. Винаги, когато общината има пари, сме плащали на заетите по програмата. Но това е жест на добра воля. Получихме уверение, че парите ще бъдат преведени най-късно до сряда”, каза зам.-кметът по евпропрограмите Красимир Георгиев.

Ромите тръбяха наляво и надясно, че сметките на общината са запорирани. Красимир Георгиев отрече този слух.

Хората, станали свидетели на ромското джамборе на площада, се възмущаваха: „Така е, тези хора са научени само да получават, а не да работят.”

Преди да бъдат включени на работа по програмата, на същите тези роми държавата е осигурила курсове за компютърна грамотност и чужди езици, след което са назначени за чистачи.

Снимките:

1 и 2 Няма да работим, докато не ни платят”, с този лозунг около 50-ина роми блокираха входа на община Дупница

3 Красимир Георгиев

4 Нина Александрова

Spread the love