Шефът на инфекциозното във ВМА: Ислямистите ни убиват с 40 болести!

Filed under: България |

 

252-17-01-SAIT-Prof.Plochev

Терористите се стремят към биологично оръжие. Това каза пред bTV проф. Камен Плочев, шеф на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинската академия. „Арсеналът на биологичното оръжие включва около 40 заболявания, 12 от които са особено опасни инфекции“, допълни още Плочев. По думите му срещу тях е много трудно да се противодейства. „За тези болести няма имунитет, няма медикаменти, няма натрупан клиничен опит“, каза той.

Според Плочев човечеството отдавна не се е сблъсквало с подобни болести и не знае как да се справи. Професорът описа и действията на терористите, ако пуснат биологично оръжие. След като бъдат заразени хората, се провежда „сондаж“ – наблюдава се здравната система. „Така те ще знаят как да ударят втори път, а този удар вече ще е непоправим“, обясни той.

Според Плочев, ако бъде използвано биологично оръжие, всички създадени механизми за взаимопомощ ще отпаднат. „Ако падне атомна или химическа бомба, тогава всички се събират в скривалище и се пазят един друг. Ако има обаче биологична бомба, тогава принципът е да се отделят хората и да нямат контакт с други“, поясни той.

При подобен сценарий помощта от външни лица отпада, за да се ограничи максимално разпространението на болестта. „Биологичното оръжие е ядрената бомба на бедните, може да се направи в казан за ракия“, каза Плочев. Той допълни, че хората, които оперират с бомби, сигурно няма да изберат биологично оръжие, защото евентуална епидемия би могла да засегне и тях.

Spread the love