Ръката на БГ правосъдието не напуска България, докато бандитите се припичат в ЮАР и Дубай, Братя Галеви, Таки, Илиян Тодоров… потънаха в неизвестност

 

 

253-03-01-22Интерпол се оказа безсилен пред изпечени бандити като Братя Галеви, Таки, Универсалния, Йоско… Спъсъкът от издирвани наши престъпници далеч не е толкова оскъден – той се запълва от прохождащи в „занаята” като Вили Георгиев – участвал в убийството на студента Стоян Балтов, или пък от Илиян Тодоров – причинил смъртта на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека „Соло”. Къде са те сега?, пише „Фрогнюз”.

253-03-01  Илиян-Тодоров

Предполага се, че се припичат в ЮАР, Дубай, Малдивите или пък правят бизнес в Лондон.

Оказа се, че сключените договори между нашата държава и други страни от различни точки на света за правна помощ или екстрадиране нямат кой знае каква стойност.

253-03-01

Пример в това отношение е ЮАР – имаме контракт, но нямаме нито един върнат наш бандит. Всъщност модата нашите бегълци да намират пристан в тази африканска страна тръгна от осъдената през 90-те години банкерка от кръга „Орион“ Веска Меджидиева. Изпечената дама получи присъда от 5 г. затвор за обсебване на пари в особено големи размери. Когато България поиска екстрадицията й, ЮАР отказа.

253-03-01йоско

Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, взеха пример от бизнесдамата и избягаха от правосъдието, укривайки се също в страната на диамантите и златото. По-късно бившите барети смениха дестинацията и се говори, че в момента правят компания на наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки.

Между другото той също забягна в ЮАР, преди да се установи в емирството, където имаше сблъсък с Интерпол. Българската прокуратура поиска екстрадицията му тогава, но дубайските власти отказаха да го върнат обратно.

Предполага се, че в Дубай се укрива и синът на бившия земеделски министър от правителството на Любен Беров Георги Танев. Иван Танев-Универсалния изчезна в края на 2012 г., подгонен от нашето правосъдие за източване на ДДС.

Николай Маринов, известен като Малкия Маргин, също доскоро бе в неизвестност. Той избра да събира тен в Ботсвана пред заплахата да търка наровете в затвора по повод убийството на радиоводещия Боби Цанков. Когато обвинението му падна, се прибра тихо и кротко.

Африка, и по-конкретно Кения, подслони Красен Тенев, който бе осъден за печатане и разпространение на фалшиви бандероли. До ден днешен мъжът не е върнат в страната ни и продължава да фигурира в списъците на Интерпол.

През 2006 г. става ясно, че Тенев върти бизнес под името Фьодор Ковал в Кения. През 2004 година службите получават информация, че пазарът в руските републики е залят с фалшиви бандероли.

Съмненията, че се произвеждат от българин, се потвърждават, а уликите сочат към фирмата на Тенев. Започва дело, което завършва с осъдителна присъда – 11 години затвор, намалена по-късно на 7 години.

За разлика от събратята си по съдба главатарят на „Килърите 5“ Йоско Костинбродския беше предпочел да бъде по-близо до родината си. Той бе намерен в Солун и екстрадиран. Специализираният съд обаче прецени, че престъпленията, за които е обвинен, са различни от посочените в издадената европейска заповед за арест. Магистратите пуснаха Йоско на свобода и съответно той се изпари. Предполага се, че е вече при Братя Галеви.

Перничанинът Илиян Тодоров също може да е при тях. Той побърза да се укрие, след като разбра, че няма да му се размине за клането пред дискотека „Соло” на двете момчета – Кирил Въжаров и Васил Александров. Софийският градски съд се опита да спаси кожата му, но следващите две инстанции бяха категорични: Илиян е убиецът.

Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, които получиха 18-годишни присъди за убийството на студента Стоян Балтов, също са в неизвестност. Бащата на Вили Красимир бе изтеглил от банка сериозен кредит в евро за близо 90 хил. лева, като за да получи парите, е заложил дяловете във фирми, на които е собственик. Разследващи подозират, че поне част от парите от този банков заем са отишли в помощ на Вили Георгиев да се крие и устрои живота си в друга държава под чуждо име.

Следите и на другия осъден беглец Светлозар водят към бягство в чужбина през Гърция или Румъния, но никой не знае кога и как се е измъкнал, обясняват запознати с разследването.

Голяма част родните главорези търсят избавление и в Испания, където българската диаспора е доста голяма. Там могат да получат временен подслон, след което изчезват към Латинска и Южна Америка.

Лондон също е тих и спокоен пристан за нашите бегълци, тъй като екстрадиция няма. Британската правосъдна система е изградена така, че там може да получи убежище престъпник от всяка държава с изключение на САЩ. Не само убежище, а и възможност да живее спокойно, без полицията да е по петите им. Неслучайно мнозина олигарси са се снабдили с жилища в Лондон. Властите на Великобритания никога не биха предали някой паралия на друга страна. И точно от това се възползват разни предприемачи измамници.

Снимките:

1 Таки

2 Илиян Тодоров

3 Братя Галеви

4 Йоско

Spread the love