Самоковецът Янко Попов-Туцо от „Килърите” излезе под гаранция от 30 бона

Filed under: Актуално от днес,Самоков |

 

Варненският апелативен съд се смили над Янко, здравето му се влошило в килията

 

253-04-01 qnko-popov

Мярката за неотклонение на Янко Попов, един от подсъдимите по делото за известната престъпна група „Килърите“, беше изменена вчера от Варненския апелативен съд. От „задържане под стража“ тя премина в „парична гаранция“, която е 30 000 лв. Причина за това изменение е влошеното здравословно състояние на подсъдимия. От съда съобщиха, че днес заседанията по този казус ще бъдат възобновени. Янко Попов търпи най-строгата мярка за неотклонение „задържане под стража“ повече от 5 години. Той беше осъден на 5 години лишаване от свобода заради участието си в престъпната група на Петър Стоянов-Сумиста. Второто заседание по случая „Килърите“ беше през септември тази година, след като през юни ВКС разпореди преразглеждане на втора инстанция.

В отговор на молбата, която Янко Попов отправи пред Апелативния съд във Варна на 14 септември т.г., беше назначена тройна съдебномедицинска експертиза, в която участват кардиолог и пулмолог. Резултатите бяха оповестени днес, а заключението на медиците е, че състоянието на подсъдимия се е влошило спрямо последната експертиза, направена през 2014 г. Експертното заключение е, че в резултат от аритмия, липса на движение, неправилно хранене и емоционален стрес Попов страда от сърдечна недостатъчност, която се влошава. Апаратът, с който се поддържа дишането му, е неизправен, затова съдът посочва, че му е необходима спешна хоспитализация.

Въпреки тежката диагноза, с която се е сдобил Туцо, той не спазва никакви диети. Претендира, че е напълнял, но в същото време не спира да яде шоколади в промишлени количества, твърдят негови авери по килия. Проблемите със сърцето не му пречат да пуши непрестанно. Има данни, че не пада под 2 кутии на ден. Твърди се, че менюто му е пълно с вредни храни, които той сам си купува от затворническото магазинче.

Като най-подходяща мярка в случая варненският съд разпореди „парична гаранция“ и определи нейният размер да бъде 30 000 лв. Попов може да бъде освободен и изпратен към родния Самоков едва след внасянето на посочената сума.

Междувременно заседанията по казуса на „Килърите“ във Варненския апелативен съд ще продължат и на 18 и 19 ноември. Предстои да бъдат разпитани 10 свидетели, чиито имена съдът посочи на делото през септември. От съда съобщиха, че в утрешния ден заседанията по този казус ще бъдат възобновени.

 

Снимката

Янко Попов-Туцо

Spread the love