Енчев: Борисов на прокурор заради провалите в енергетиката

Filed under: България |
„България получи тежък енергиен шамар от Европейския съюз, след като Брюксел одобри газовия проект „Турски поток“, който заобикаля България и ще пренася руски газ от турската граница за Гърция и Австрия.“ Това се казва в декларация, изпратена до „Гласове“, на ПП Движение за радикална промяна „Българската пролет“ с председател независимия народен председател Велизар Енчев.
Енчев: Борисов на прокурор заради провалите в енергетиката

 

Преди седмица руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Москва не разглежда вариант за строителство на газоразпределителен център или разклонение от газопровода „Турски поток“ на територията на България, коментират от най-новата българска политическа формация.

Според нейни експерти при това положение, вместо България да е разпределител на руския газ за Европа, сега тази роля ще се поеме от Турция, а Гърция ще получава годишно над 200 млн. евро само от транзитните такси.

От „Българската пролет“ са кагегорични, че управляващата партия ГЕРБ е най-отговорна за елиминирането на българското трасе на газопровода „Южен поток“. В подкрепа на това свое твърдение те цитират признанието на вицепремиера Румяна Бъчварова, която преди пет месеца заяви следното:

Бойко Борисов е премиерът, който спря три големи руски енергийни проекта – за газопровод, нефтопровод и ядрен проект. Това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори.

 

Ето какво още пише в декларацията:

Очевидно нашите партньори в ЕС не оцениха слугинската политика на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ и защитиха интересите на Турция и Гърция, а не на България.

Това е основание опозицията в Народното събрание да поиска вот на недоверие на кабинета на четворната коалиция – заради провала на управляващите в енергийната сфера.

„Българската пролет“ призовава прокуратурата да се самосезира за извършено престъпление по служба от министър-председателя на България Бойко Борисов, водещо до пропуснати ползи от стотици милиони левове за българската страна. Доказателство за това престъпно деяние е самопризнанието на вицепремиера Румяна Бъчварова.

Българската прокуратура трябва да установи дали отговорните лица в изпълнителната власт са се облагодетелствали от доброволния и съзнателен отказ от тяхна страна газопроводът „Южен поток“ да не минава през територията на Република България.

Spread the love