България и още 9 страни от ЕС са против ”Северен поток -2”

Filed under: Свят |

 

13-03-Severen potok

Плановете на Русия да разшири газовата си връзка с Германия противоречат на интересите на ЕС и могат да дестабилизират допълнително Украйна. Това се посочва в писмо до Европейската комисия, изготвено от 10 страни – членки на Евросъюза, сред които и България, информира Ройтерс.

През септември група европейски компании подписаха споразумение с  „Газпром“ за разширяване на газопровода „Северен поток“ до Германия, заобикаляйки Украйна. Още тогава Украйна, балтийските държави и Словакия разкритикуваха планираното разширение на газопровода, а Европейската комисия обяви, че ще разгледа внимателно предвиденото разширение на газопровода.

В писмото, написано вчера и подписано от България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, се подчертава, че проектът трябва да бъде подложен на най-подробна регулаторна проверка и се призовава за „всеобщ дебат“ по въпроса на следващата среща на върха на ЕС през декември.

Позицията на ЕК по проекта „Северен поток 2“ ще окаже значително влияние върху възприемането на общата външна политика и политика за сигурност на ЕС сред основните му съюзници и традиционни партньори, се отбелязва в писмото.

В документа се посочва още, че разширяването на „Северен поток“, с което се цели повишаване на доставяните обеми газ пряко до Германия, може да има сериозни последици за Киев и страните от ЕС.

Запазването на маршрута за пренос през Украйна е стратегически интерес на ЕС като цяло, не само от гледна точка на енергийната сигурност, а също така за засилване на стабилността на източноевропейския регион, се уточнява в писмото.

Американските и руските износители на газ се борят за Европа, отбеляза преди време Ройтерс. Първият износ на газ от САЩ за Европа ще се отправи към Литва през февруари, като жест към балтийските страни, зависещи от руските доставки.

Първата линия на газопровода „Северен поток“ за преки доставки на руски газ до Германия и Западна Европа по дъното на Балтийско море, бе пусната в експлоатация през ноември 2011 г..

На 4 септември 2015 г. „Газпром“ (51%) и компаниите BASF (10%), E.ON (10%), френската ENGIE (9%), OMV (10%) и Shell (10%) подписаха споразумение за създаване на газопроводна система „Северен поток-2“. Капацитетът на газопровода е 55 милиарда куб. м на година. Газът ще бъде пренасян през Балтийско море направо до Германия, Великобритания, Холандия, Франция, Дания и други страни, като ще заобиколи Украйна. По този начин стратегическите енергопотоци ще прескочат Полша, Унгария, Словакия и Украйна.

ЕК вече поиска от Русия повече подробности за проекта, за да провери дали той отговаря на европейските правила.

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че България държи когато в ЕС се разглеждат газовите проекти Северен и Южен поток – те да бъдат мерени с един аршин.

 

Снимка: Откриването на ”Северен поток”

 

Spread the love