Димитър Димов, Богдан Христов, Стоян Бачев и Йонко Йончев се пъчат с грамоти на уникално изложение на кози, кучета и коне в Крупник

Filed under: Благоевград |

260-08-03 -kozi1

Изложение на редки породи домашни животни стана атракция №1 в село Крупник. Мероприятието бе организирано от Асоциацията за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза за четвърта година. Животновъди от района показаха дългокосмести кози, кучета и коне.

260-08-03 -kozi2 260-08-03 -kozi3

Сред тях бяха Димитър Димов, Гогдан Христов, Стоян Бачев и Йонко Йончев. Тази година изложението нямаше състезателен характер и всички участници получиха грамоти за участието си. Уникално дефиле на малки кукерчета, чиито костюми са направени от козината на тези редки животни, спретнаха организаторите. Всички те получиха също грамота за участие и бяха нагостени с вкусен курбан, който бе приготвен специално за случая в няколко казана.

260-08-03-kozi4

На изложението освен дългокосмести кози от малашевския тип „дефилираха“ кози и от другия подобен тип – калоферския. На поляните край симитлийското село Крупник в публиката бе и общинският кмет Апостол Апостолов. Целта на изложението вече четвърта година е освен представяне и обмяна на постижения, идеи и опит за възстановяване, съхраняване и популяризиране на стари български породи, вниманието да бъде насочено и към възраждането на изконни български традиции в животновъдството, заявиха организаторите.

Снимките:

1 Димитър Димов позира с козите си.

2  Участниците получиха грамоти.

3  Местните хора разгледаха животните.

4  Малки кукерчета дефилираха с костюми, направени от козината на  редки животни.

Spread the love