Главният прокурор иска имунитета на Сидеров за „Извини се, бе!“ и Батак

Filed under: България |

 

112-18-02-Siderov

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание две нови искания за сваляне на имунитета на Волен Сидеров. Става въпрос за престъпления, извършени през 2011 г. в гр. Батак и през 2013 г. в гр. София.

В първия случай става въпрос за предизвиканите сблъсъци на 17 май 2011 г. в Батак на площад „Освобождение“ по време на традиционните тържества, посветени на 135-годишнината от Априлската епопея. Тогава Сидеров се качи на трибуната по време на празничния концерт в града, посветен на честванията, и отскубна кабелите за озвучаване на концерта. Според прокуратурата това престъпление представлява непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

За почитане на паметта на баташките мъченици Общинският съвет в Батак излязъл с решение за забрана на политически изяви на всички партии, както и излагането на знамена, плакати, лозунги и скандирания. От „Атака“ обаче изпратили заявление с искане за провеждане на митинг. Кметът на града дал указания, че мероприятието може да се проведе от 18,00 часа след приключване на планираните мероприятия.

В деня на празника по обяд Сидеров прекъснал концерта. Нахлул на трибуната, последван от симпатизанти и членове на партията, започнал да блъска децата и изтръгнал кабелите на озвучителна система, предназначена за осигуряване на празничната програма. С цел опазване на децата, както и на гражданите и гостите на града и за да не се стигне до саморазправа със симпатизантите на „Атака“, празничната програма прекъснала, тъй като била провалена.

Spread the love